HRVATSKI DVOBOJ

Jukin film preko Crne Gore ušao u utrku za Oscara i konkurira 'Zvizdanu'!

25.09.2015 u 11:12

Bionic
Reading

Film autorice Ivone Juka 'Ti mene nosiš' ispunio je sve preduvjete propisane specijalnim pravilima Američke filmske akademije i bio jedini prijavljeni crnogorski kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture, priopćili su iz ekipe filma. Tako film nastao u većinskoj hrvatskoj koprodukciji pred američku publiku ide s crnogorskom zastavom, a kandidira ga manjinska crnogorska koprodukcija

'Ti mene nosiš', nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, na natječaj Ministarstva kulture Crne Gore kandidirala je producentska kuća Galileo production iz Podgorice, ujedno koproducent filma koji vjeruje da on ima izgleda postati najbolje strano ostvarenje u 2015.

Tako će se Jukin film, većinski produciran u Hrvatskoj, natjecati sa 'Zvizdanom' Dalibora Matanića, hrvatskim kandidatom. Ova pomalo neobična situacija presedan je za hrvatski film sa (za)sad dva kandidata. I to ne samo za nagradu Američke filmske akademije, naime u istoj su poziciji ova dva filma i u konkurenciji za 'europskog Oscara', a u čiju je konkurenciju nakon 'Zvizdana' naknadno uvršten film 'Ti mene nosiš'.

Službenu vijest o kandidaturi Jukinog filma na svom je webu objavilo i crnogorsko Ministarstvo kulture. Pišu da je on ispunio sve uvjete propisane pravilima Američke filmske akademije i bio jedini prijavljeni kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture. Jukin film natjecao se i za hrvatsku kandidaturu s još šest filmova, no 15 članova Hrvatskog društva filmskih djelatnika odlučilo je da Hrvatsku predstavlja Matanić.

Odluku o crnogorskoj kandidaturi je tajnim glasovanjem donijela selekcijska komisija u sastavu: redatelji Gojko Kastratović, Marija Perović i Željko Sošić, producenti Zoran Živković i Sanja Jovanović, dramski pisac Stevan Koprivica i glumica Ivana Mrvaljević. Ministarstvo kulture Crne Gore je objavilo i da će, shodno članstvu u paneuropskoj mreži European Film Promotion, osigurati krajem godine promociju ostvarenja 'Ti mene nosiš' u Wilshire Screening Roomu na Beverly Hillsu, u okviru Američkog filmskog marketa.