360° NETAKNUTE PRIRODE

Pogledajte kako izgleda dan na setu 'Winnetoua'

03.09.2015 u 10:30

  • +9

Set na kojem se snima jedan dio trilogije Winnetou

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacicc

Bionic
Reading

Već dvadesetak dana na više lokacija u Hrvatskoj snima se 'Winnetou', njemački televizijski film u tri nastavka o indijanskom poglavici koji se temelji na romanima njemačkog književnika Karla Maya. Filmski set u mjestu Breze u zaleđu Novog Vinodolskog posjetili su u srijedu, u pratnji novinara, ministar kulture Berislav Šipuš i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar

Osim u Brezama, film se snima u Rijeci, Fužinama, Vranji na Učki te u nacionalnim parkovima Krka i Paklenica na Velebitu. Snimanje završava 18. studenoga, a ukupna potrošnja u Hrvatskoj procjenjuje se na 45 milijuna kuna dok su traženi poticaji u iznosu od devet milijuna kuna.

Od ukupno 300 članova filmske ekipe hrvatskih je članova oko trećine, a među njima su voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića i prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera. Osim toga, za potrebe snimanja sva tri nastavka bit će angažirano više od pet tisuća statista.

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija je vrlo zadovoljan dosadašnjim radom na snimanju filma, kao i pomoći koju im pruža lokalno stanovništvo.

RTL Autor: RTL

Glavni producent njemačke produkcijske kuće Rat Pack, koja snima 'Winnetou', Christian Becker rekao je da su se odlučili osuvremenjenu inačicu 'Winnetoua' snimati u Hrvatskoj zbog toga što su i izvorni filmovi ovog serijala snimljeni ovdje. Uz to, naveo je, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima se i danas mogu snimati vesterni u krugu od 360 stupnjeva jer ima lokacija bez kuća i tragova civilizacije.

Becker je izvijestio da su pripreme za snimanje počele prije pet godina, a suradnju s HAVC-om ocijenio je izvrsnom.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar rekao je da je snimanje 'Winnetoua' o legendarnom indijanskom poglavici iz plemena Apaša jedan od ozbiljnijih projekata u filmskom smislu u Hrvatskoj, ali i jedan od najzabavnijih.

Ocijenio je da produkcijska razina pokazuje moć europske filmske industrije. Govoreći o zaradi od ovakvih projekata, Hribar je kazao da je ona u 2015. jednaka zbroju zarada u razdoblju od 2012. do 2014.

Ocijenivši ovakve projekte vrlo važnima za hrvatsko gospodarstvo, ministar Berislav Šipuš istaknuo je na konferenciji za novinare da je značajan rast takvih projekata počeo nakon zakonskih izmjena o fiskalnom poticanju audiovizualne industrije 2012, dodavši da su subvencije za filmsku industriju porasle sa šest do osam milijuna kuna u 2013. na sadašnjih 32 do 34 milijuna.

Pozvao je filmaše da ostvaruju filmske projekte u Hrvatskoj, rekavši da je ovo zemlja koja omogućuje dobar boravak i rad. Za veći broj filmskih projekata u Hrvatskoj bilo bi nužno izgraditi veliki filmski studio, a o ostvarenju toga počelo se razgovarati prije mjesec dana.

'Za realizaciju studija potrebna je velika površina te blizina prometne infrastrukture', rekao je Šipuš, dodavši kako su se spominjali i Zadar i Split kao lokacije, a sad se razmatra i Jastrebarsko, jer ondje ima više građevina, poput neiskorištenih skladišta. 'Lokalna samouprava bi za realizaciju takvog projekta mogla tražiti novac iz europskih fondova, a Ministarstvo će rado pomoći pri izradi projektne dokumentacije', kazao je ministar kulture Šipuš.

Tijekom boravka gostiju na filmskom setu koji predstavlja indijansko selo za vrijeme zalaska sunca snimljeno je nekoliko kadrova indijanskog plesa, a kako izgleda dan na setu, pogledajte u našoj fotogaleriji.