BIFF

Matanićev 'Zvizdan' na festivalu u Južnoj Koreji

26.08.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Film 'Zvizdan' Dalibora Matanića nastavlja svoju festivalsku karijeru u Busanu, južnokorejskom gradu gdje će od 1. do 10. listopada sudjelovati na dvadesetom izdanju Međunarodnog filmskog festivala, u programu World Cinema

Selekcija u koju je uvršten Matanićev film prikazuje hitove s renomiranih filmskih festivala i u njoj su prošle godine prikazani 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića i manjinska koprodukcija 'Inferno' Vinka Möderndorfera, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Film će u Busanu predstaviti glumac Goran Marković, koji će sudjelovati u nizu promotivnih aktivnosti koje organizira mreža European Film Promotion (EFP), uz potporu HAVC-a. Ta mreža od 1998. predstavlja europske filmove i filmaše na festivalu i pripadajućem sajmu Asian Film Market, a ove godine sudjeluje trinaest europskih redatelja i glumaca.

'Zvizdan', priča o zabranjenoj ljubavi kroz tri različita desetljeća, premijerno je prikazana u programu 'Izvjestan pogled' na festivalu u Cannesu, gdje je Matanić osvojio nagradu žirija, a prikazan je još na festivalima u Karlovim Varima, Odessi, Melbourneu i Sarajevu, gdje je osvojio nagradu CICAE međunarodne konfederacije umjetničkih kina.

Na ovogodišnjem festivalu igranog filma u Puli osvojio je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za najbolju režiju, najbolju glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović), najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), najbolju sporednu mušku ulogu (Dado Ćosić) te za kostimografiju (Ana Savić Gecan). Osvojio je i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, producentica Ankica Jurić Tilić, a koproducenti Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović. Produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama, a koprodukciju slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Međunarodni filmski festival u Busanu, najutjecajniji filmski festival u Istočnoj Aziji, ove godine donosi 304 filma iz 75 zemalja, od čega će ih 121 imati svjetsku ili međunarodnu premijeru.