TURSKI 'MUSTANG'

Matanićev 'Zvizdan' dobio ozbiljnu konkurenciju na SFF-u

19.08.2015 u 01:26

Bionic
Reading

Izvrstan turski film 'Mustang' i poseban program posvećen ljudskim pravima u utorak su obilježili peti dan Sarajevskog filmskog festivala (SFF) koji prate tisuće posjetitelja

'Mustang' je prikazan u okviru najprestižnijeg programa u kojem se deset igranih filmova natječe za titulu najboljeg u širem okruženju, a po kvaliteti koju je ponudio dugometražni prvijenac redateljice Deniz Gamze Ergiven slobodno se može kazati kako je do sada najozbiljnija konkurencija u utrci za Srce Sarajeva hrvatskom kandidatu 'Zvizdan' koji je režirao Dalibor Matanić.

Ergiven, koja je ujedno i scenaristica 'Mustanga', ponudila je priču čija je osnovica težak položaj žene u patrijarhalnom turskom društvu, no ispričala ju je na originalan i duhovit način koji je svakom gledatelju poticaj na razmišljanje.

Posebnu draž filma predstavlja činjenica da glavne likove tumači pet djevojaka i djevojčica od kojih se četiri po prvi puta pojavljuju na velikom platnu.

One glume sestre bez roditelja koje odgaja baka, a susreću se s izazovima odrastanja u zabačenom turskom selu. Neke od njih pomirit će se s predodređenom sudbinom, no neke na nju neće pristati i pobunit će se u potrazi za slobodom.

Mlade su glumice na publiku u Sarajevu ostavile iznimno dubok dojam zasluživši dugi pljesak.

Redateljica Ergiven koja je gošća SFF-a kazala je kako je publika film odlično prihvatila u zapadnoeuropskim zemljama u kojima je prikazan, ali tek čeka reakciju u Turskoj gdje 'Mustang' još nije dospio u kinodvorane.

'Mi u Turskoj imamo stvarni problem i o tome ovaj film govori', kazala je Ergiven, ističući da je 'Mustang' film koji kritizira tursko društvo, no postavlja sasvim legitimna pitanja.

392888,392885,392884,392849

U povodu obilježavanja Dana ljudskih prava 21. SFF priredio je projekciju nizozemsko-grčko-talijanskog filma "Oni koji osjećaju da vatra gori" redatelja Morgana Knibbea.

Film dotiče goruću temu današnjice: suočavanje s velikim izbjegličkim valom prouzročenim ratovima u arapskim i afričkim zemljama.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je kako se nada da će prikazivanje ovakvih filmova i debata koja je tim povodm organizirana pridonijeti podizanju svijesti o razini izbjegličke krize i potaknuti na akciju kako bi se ona ublažila.