FESTIVAL NA DUNAVU

Vukovar Film Festival donosi premijeru novog Woodyja Allena

14.07.2015 u 10:43

Bionic
Reading

Deveti po redu Vukovar Film festival održat će se od 24. do 29. kolovoza, a organizatori program najavljuju prvom velikom premijerom - novim filmom Woodyja Allena

Kompletan program festivala biti će objavljen 17. kolovoza, a iz Vukovara najavljuju pravu filmsku poslasticu - hrvatsku premijeru novog film Woodyja Allena 'Nerazuman čovjek' (Irrational Man) te rumunjsku senzaciju 'Bravo!' (Aferim!), film za koji je Radu Jude na ovogodišnjem festivalu u Berlinu nagrađen za najboljeg redatelja.

S filmom 'Nerazuman čovjek' Woody Allen se žanrovski vraća u trilere, sa snažnom moralnom porukom. U ovom filmu, koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Cannesu, Joaquin Phoenix glumi Abea, poznatog profesora filozofije koji počinje predavati na manjem fakultetu. Za njih, on je zvijezda u kojeg se zaljubljuju i kolegice poput Rite (Parker Posey) i studentice kakva je i Jill (Emma Stone), ali on je nezadovoljan i frustriran svojim životom. Sve će se promijeniti kada on i Jill u restoranu čuju sa susjednog stola priču o lokalnom korumpiranom sucu kojeg treba ubiti...

Kritičar Varietyja je napisao kako ovim filmom 'Woody Allen promišlja o savršenom umorstvu u mračno zabavnoj, strogo intelektualnoj, fakultetskoj komediji' a mnogi već sada Joaquina Phoenixa smatraju kandidatom za Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

'Bravo!' (Aferim!) je treći film 38-godišnjeg rumunjskog redatelja Radua Judea koji je izazvao kontroverze u Rumunjskoj jer se na specifičan način bavi zabranjenom temom iz rumunjske povijesti – robovlasničkom društvu i Romima. Radi se o crno-bijelom filmu, stilski i žanrovski westernu s duhovitim elementima, u kojem su dvojica predstavnika zakona angažirana od vrlo ugledne osobe da mu pronađu i dovedu odbjeglog Roma, njegovog roba koji je imao seksualnu aferu s njegovom suprugom. Svjetski kritičari su nakon premijere u Berlinu bili oduševljeni tako da nagrada za najboljeg redatelja nije bila neočekivana, dok je dio javnosti u Rumunjskoj bio ogorčen jer se Radu Jude usudio dirnuti u neugodnu temu iz njihove prošlosti – odnos prema romskoj manjini u 19. stoljeću.