DOKUMENTARAC O GOLOM OTOKU

Film Goli Tihe Gudac nagrađen u Novom Sadu

07.07.2015 u 10:29

Bionic
Reading

Hrvatski dokumentarni filmovi "Goli" redateljice Tihe K. Gudac, njezina osobna priča o djedu koji je cijeloga života skrivao da je robijao na Golom otoku, te "Ana trg" Jelene Novaković, životna crtica sa zagrebačke Ilice, nagrađeni su na Međunarodnom filmskom festivalu Cinema City u Novom Sadu, kao i manjinska hrvatska koprodukcija "Ničije dijete" Vuka Ršumovića.

Festival Cinema City od 2008. promiče mlade filmske autore i nezavisnu produkciju, te predstavlja već legendarne autore i ostvarenja, a ove se godine održao na više novosadskih lokacija od 29. lipnja do 5. srpnja.

Dokumentarac "Goli" Tihe K. Gudac, nastao u produkciji Factuma, osvojio je nagradu publike i posebno priznanje žirija u selekciji "Fresh Danube Films".

Prema obrazloženju žirija, hrvatska redateljica uspjela je istraživanjem povijesnih činjenica i obiteljskih sjećanja o Golom otoku pedesetih godina 20. stoljeća ispričati veoma osobnu i dirljivu, ali u isto vrijeme i informativnu, s gledišta politike bitnu i univerzalnu priču.

Dokumentarni film "Ana trg" Jelene Novaković, u produkciji Restarta, također je osvojio posebno priznanje žirija u selekciji "Up to 10,000 bucks". Taj srednjemetražni uradak prati Anu koja već četrdeset godina svakodnevno, bez obzira na vremenske uvjete, prodaje kalendare ispred gradske crkve, no samo pet metara dalje svoj štand postavila je njezina najveća konkurencija, Zorka.

Na mnogim festivalima već nagrađivana srpsko-hrvatska koprodukcija "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, priča o dječaku pronađenom među vukovima koja je izazvala veliko zanimanje novosadske publike, nagrađena je kao najbolji film u nacionalnoj klasi, a glavni glumac filma Denis Murić je za ostvarenu ulogu primio posebno priznanje žirija.

Na tom je festivalu prikazano šest domaćih većinskih i manjinskih koprodukcija - uz nagrađene filmove bili su tu kratkometražni "Vrag u gospođici Jones" Josipa Lukića te dvije manjinske dugometražne igrane koprodukcije, "Krugovi" Srdana Golubovića i "Spomenik Michaelu Jacksonu" Darka Lungulova.

Tijekom sedam dana trajanja festivala projecije je posjetilo više od 35 tisuća ljudi, prikazano je 70 filmova u šest selekcija i održano sedam koncerata, na šest festivalskih zona.