VELIK USPJEH

Avanture Glorije Scott i Grlićev Ustav RH dobili novac programa MEDIA

01.06.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA objavio je rezultate prvog roka natječaja Potprograma MEDIA (2014./2015.), na kojem su hrvatski korisnici ponovno bili uspješni i osigurali ukupni iznos od 129.200 eura. U kategoriji razvoja pojedinačnih projekata hrvatski korisnici osigurali su 90.000 eura, dok su u kategoriji selektivne distribucije osigurali potporu od 39.200 eura, priopćio je HAVC.

Prvi put je u kategoriji razvoja pojedinačnih projekata Potprograma MEDIA podržan razvoj hrvatske animirane TV serije Avanture Glorije Scott sa 60.000 eura. Iza serije stoji producentica Dijana Mlađenović (Kinematograf d.o.o.), režiju zajednički potpisuju Tvrtko Raspolić i Matija Pisačić, dok iza scenarija stoje Jasna Žmak, Mima Simić i Matija Pisačić. Scenarij ove animirane TV serije nastao je prema zbirci kratkih priča Pustolovine Glorije Scott autorice Mime Simić, a govori o poznatoj londonskoj detektivki Gloriji Scott i njezinoj bliskoj prijateljici i suradnici Mary Lambert.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu priložila je sljedeće obrazloženje: „Radi se o izvanrednom projektu, briljantnog originalnog koncepta, koji parodira posao jedne detektivke. Na svojevrstan način ruši uobičajenu žanrovsku formu te nudi novo viđenje kriminalističke priče. Projekt je rezultat jedinstvenog umjetničkog rada s bogatim intertekstualnim referencijama na povijest umjetnosti, film i pop-kulturu. Slijedom svega navedenog, projekt je realan i zanimljiv te posjeduje transmedijski potencijal.“

Drugi projekt podržan u kategoriji razvoja igranoga filma je Ustav Republike Hrvatske, koji je dobio potporu od 30.000 eura. Film producira Ivan Maloča (Interfilm d.o.o.), režiju potpisuje Rajko Grlić, a scenarij Ante Tomić i Rajko Grlić.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu ocijenila je projekt ovim riječima: „Ovaj projekt razvija priču o neobičnome paru: u glavnoj je ulozi gunđav muškarac koji je prisiljen provesti vrijeme s osobom čiji je karakter sasvim suprotna predznaka. Dramaturška potka priče sadrži potencijal komercijalne zanimljivosti. Scenarij je kvalitetno koncipiran, s dobro razrađenim likovima. Svijet same priče također je uvjerljiv, sukladan klaustrofobičnosti odvijanja radnje u zgradi s jednim stanom. U isto vrijeme priča je zabavna i dirljiva, bez zalaženja u preveliku sentimentalnost. Naposljetku, sa sigurnošću je moguće istaknuti da će ona pronaći svoj put do međunarodne art-house publike upravo zbog univerzalnosti teme o kojoj film progovara.“

Također, u okviru prvoga roka natječaja za programe selektivne distribucije hrvatski su distributeri osigurali sredstva ukupnog iznosa od 39.200 eura (2I film d.o.o. – 10.600 eura; Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival 9.000 eura; Discovery d.o.o. – 8.300 eura; M.R.T.N. MEDIA d.o.o. – 6.000 eura i Continental d.o.o. – 5.300 eura).