BOGAT PROGRAM

Uskoro počinje 8. festival mediteranskog filma u Splitu

25.05.2015 u 19:33

Bionic
Reading

Bogati program 8. festivala mediteranskog filma u Splitu (FMFS) obuhvatit će 66 filmova iz 31 zemlje, od kojih će 45 imati hrvatsku premijeru, a otvorit će ga 5. lipnja talijansko-albanski film 'Zakleta djevica', najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Splitu

Festival mediteranskog filma u Splitu će se održavati na dobro poznatim mjestima, poput kina Galerija u dvorištu kafića u Galeriji umjetnina te u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata.

Do 13. lipnja bit će prikazana recentna ostvarenja mediteranske kinematografije u sklopu dugometražnog programa, kratkometražnog programa, domaćega kratkometražnog programa ‘Ješke’ i programa ‘mali meDITEran’ te nekoliko posebnih projekcija.

‘Jedan od zvučnih naslova ovogodišnjega Festivala jest španjolski film 'Močvara' redatelja Alberta Rodrigueza, dobitnika čak deset prestižnih nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca, te posebne nagrade žirija u San Sebastianu’, rekao je direktor tog festivala Alen Munitić.

‘U program izvan konkurencije ove je godine uvedena novost te će Festival s barem tri naslova izići iz okvira mediteranskog bazena’, istaknuo je Munitić i dodao da tako žele povezati Festival s projektom 'Kino Mediteran' u sklopu kojega revitaliziraju kina diljem Dalmacije i prikazuju probrane naslove europske i svjetske produkcije.


Izvan konkurencije bit će prikazan meksički omnibus ‘Kratke lopte’ u kojemu poznati redatelji iz 31 zemlje svijeta na svoj način prikazuju strast prema nogometu. Festival će zatvoriti Skandinavci, a u Kinoteci će biti prikazan najatraktivniji film prošle godine i dobitnik Zlatnog lava na Veneciji ‘Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju’ švedskog redatelja Roya Anderssona. Program na Bačvicama zatvara norveški film ‘Izvan sebe’ Olea Giaevera, koji je oduševio publiku u Berlinu.

Iz programa kratkih hrvatskih filmova pod nazivom ‘Ješke’ Munitić je istaknuo splitske filmove ‘Medo mali’ i ‘Dan Marjana’ Igora Jelinovića, zatim ‘Vrag u gospođici Jones’ Josipa Lukića i film Sandre Sterle ‘Utvrda Utopija’.

Na programu je i film Hane Jušić ‘Da je kuća dobra, i vuk bi je imao’, ‘Odvajanje’ Nine Violić, te dokumentarci ‘Ana trg’ Jelene Novaković i ‘Riba ribi grize rep’ Nevena Hitreca. Prvi put su na programu dva animirana filma, i to ‘Razgovor’ Ane Horvat i ‘Levitacija’ Marka Meštrovića.

Munitić je napomenuo da će ove godine, kad je grad za Festival prvi put smanjio financije, ‘uloga žirija u sva tri natjecateljska programa (dugometražnom i dva kratkometražna) biti prepuštena publici’.