TRIJUMF U CANNESU

Matanićevu 'Zvizdanu' nagrada žirija za najbolji film programa

24.05.2015 u 07:51

  • +4

Dalibor Matanić i ekipa 'Zvizdana' u Cannesu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Film 'Zvizdan' hrvatskog redatelja Dalibora Matanića dobio je nagradu žirija za najbolji film u programu 'Un Certain Regard' na Filmskon Festivalu u Cannesu

Matanićev film 'Zvizdan' uvršten je u službeni program festivala 'Uncertain regard' (Poseban pogled), a svečanu premijeru imao je 17. svibnja, nakon čega ga je publika pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Nakon 34 godine dugometražni hrvatski film našao se u službenom programujednog od najprestižnijih svjetskih filmskih festivala.

Selekcija 'Un Certain Regard' jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, navode iz HAVC-a.

Nagrada u tom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ta nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme, ističe HAVC .

Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini, s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panosom H. Koutrasom i glumcem Taharom Rahimom.

Matanićev 'Zvizdan' je u taj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta.

'Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu', izjavila je nakon objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić

'Dalibor, Ankica, Tihana i čitava njihova filmska družina snimili su čudesan film. Zahvaljujem svima koji umiju reći 'da' i priznati moć talenta, a nagrada u Cannesu je baš takvo, veliko - 'da'. Hvala svima koji su vjerovali u hrvatski filmski sustav i svima koji su ga gradili, ovo je još jedan podsjetnik da je - 'da' najljepša riječ hrvatskog jezika. Ova zemlja može puno, kada se usudi reći 'da' svojim vrijednostima, kao što to čini moćna hrvatska filmska zajednica, koju s neizmjernim ponosom službeno zastupam', izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Nakon pozitivnih kritika američkih časopisa Hollywood Reporter i Variety, film 'Zvizdan' Dalibora Matanića, prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, pohvalili su i francuski mediji, od kojih ga je filmski portal Digitalcine ocijenio 'pravim emocionalnim i artističkim šokom'.

Na premijeri u Cannesu publika je film nagradila gromoglasnim pljeskom.

'Zvizdan'


'Zvizdan' je moj stav prema svijetu, zato ga smatram najosobnijim filmomdosad. Kad vidite film, vidjet ćete mene i sretan sam što ljudi toprepoznaju. Dugo vremena me proganja ta ideja da se kao autor filmskiobračunam s netrpeljivošću koju svaki dan već dugo godina gledam okosebe i čekao sam pravi trenutak da napravim film o snazi ljubavi na ovimprostorima', rekao je redatelj Dalibor Matanić uoči premijere u Cannesu.

U nedavnom razgovoru za tportal.hr jedna od glumica iz filma, Nives Ivanković nije mogla skriti emocije ni nekoliko dana nakon premijere:

'Čaroban je osjećaj da smo napravili predivan film sudeći po kritikama, ali i po reakciji publike nakon premijere. Aplauz koji je dugo, dugo trajao pamtit ću kao jedan od najljepših trenutaka u mom dvadesetogodišnjem profesionalnom radu. Iako kada sve to gledate na televiziji sve se svodi na crveni tepih, ali za nas je najvažniji trenutak bio aplauz nakon naše projekcije što dokazuje da je naš film 'Zvizdan' ravnopravno konkurirao najboljim svjetskim filmovima.'

‘Zvizdan’ je priča o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Glazbu su skladala braća Alen i Nenad Sinkauz, direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic.

Dalibor Matanić dosad je snimio dugometražne filmove 'Blagajnica hoće ići na more', 'Fine mrtve djevojke', '100 minuta slave', 'Volim te', 'Kino Lika', 'Majka asfalta', 'Ćaća' i 'Majstori' te nekoliko kratkih filmova.

'Zvizdan' je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Francuski distributer filma je renomirani BAC, za međunarodni plasman i prodaju zadužen je Cercamon, a za nacionalnu distribuciju specijalist za autorske uspješnice, 2i film.