PROJEKCIJA U MSU

Oscarom nagrađena 'Ida' ponovo u Zagrebu

23.04.2015 u 14:31

Bionic
Reading

U utorak, 28. travnja s početkom u 20 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti bit će prikazan film ‘Ida’ poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog koji je u kategoriji stranog filma dobio nagradu Oscar

Film ‘Ida’ je u Zagrebu prikazan prošle jeseni na Zagreb film festivalu, a ovo je sjajna prilika da ga pogledate ako ste propustili. U međuvremenu je dobio Oscara, i time postao prvi oljski film ovjenčan tom prestižnom nagradom. Tim povodom dvije poljsko-hrvatske tvrtke UHY Savjetovanje d.o.o. i Bio Ulja d.o.o. u Muzeju suvremene umjetnosti s početkom u 20 sati organiziraju projekciju na koju vodimo i naše čitatelje koji se jave preko Facebook stranice kulture Tportala.

‘Ida’ je prvi film na materinjem poljskom jednog od vodećih britanskih filmaša Pawela Pawlikowskog koji je iz Poljske otišao kao 14-godišnjak. Priča je to o bolnom pitanju njegove izrazito katoličke domovine, o pitanju antisemitizma i tretmana Židova u Drugom svjetskom ratu od strane etničkih Poljaka. Godina je 1962. Anna je redovnička pripravnica koja prije samog zaređenja saznaje da se zapravo zove Ida i da su joj roditelji bili Židovi te da su ubijeni u holokaustu. Jedina preživjela rodbina joj je teta, bivša komunistička tužiteljica odgovorna za brojne smrtne presude redovnicama i svećenicima. Teta još uvijek taji svoje židovsko podrijetlo, nije pretjerano zainteresirana za kopanje po bolnoj obiteljskoj prošlosti, a uz to je izrazito prijeke naravi. Njih dvije ipak zajedno kreću na put tijekom kojeg se suočavaju ne samo s obiteljskim tajnama već i s nekim od najmračnijih dijelova poljske povijesti. „Ida“ je ovogodišnji poljski kandidat za Oscara.

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi 1957. Već s četrnaest godina odlazi iz Poljske, prvo u Njemačku, a kasnije u Veliku Britaniju gdje stječe reputaciju iznimnog dokumentarista te režira i nekoliko vrlo uspješnih igranih filmova. Godine 1992. za BBC je režirao dokumentarac ‘Srpski epovi’ u kojem prikazuje ratničke rituale bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a uspijeva snimiti i ruskog pisca Eduarda Limonova kako sjeda za puškomitraljez i puca na opkoljeno Sarajevo. 2004. režira zapaženi film ‘My Summer of Love’, a 2011. ‘The Woman in the Fifth’.