NE PROPUSTITE

Premijere filmova na DHF-u koji zaslužuju vašu pažnju

21.04.2015 u 12:40

Bionic
Reading

U svom 24. izdanju Dani hrvatskog filma promijenili su (ili uveli) kriterije selekcije čime je učinjen bitan zaokret u odnosu na protekle 23 godine festivala koje su prošle uglavnom u revijalnom tonu. Odluka da se uz kvalitetu pazi da filmovi ne budu repriznog programa izazvala je buru protesta na društvenim mrežama, no DHF ove godine više od pola filmova prikazuje premijerno. Mi vam skrećemo pažnju na neke premijere

Svi filmovi Glavnog programa 24. Dana hrvatskog filma prikazivat će se u kinu Europa, a prvi festivalski dan, četvrtak, 23. travnja donosi niz zanimljivih premijera u kategoriji Igranog filma.

GLAVNI PROGRAM

Igrani film

Od 18 sati možete pogledati sedamnaestominutni film Davora Žmegača'Soba s kosim pogledom'. Agim dostavlja pizzu u četvrti obiteljskih kuća na periferiji. Njegove mušterije su grupa mladića koji prate televizijski prijenos nogometne utakmice i čiji klub upravo gubi. No dolazi do nesporazuma i Agim je prisiljen provesti neko vrijeme zaključan u sobi s bratom jednog od mladića, četrnaestogodišnjim Janom koji boluje od Downova sindroma. Njihov susret dovest će u pitanje predrasude nekolicine sudionika ove priče.

Igrani film Dalibora Barića i Tomislava Babića'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji' priča je o Institutu za istraživanje parapsiholoških fenomena i mentalnih filmova čiji rad financira tajanstvena Fondacija. Korespondencija između Fondacije i Instituta obavlja se preko odabranog izvjestitelja. Radi objektivnog i povjerljivog izvještavanja Fondacija koristi agente s induciranim, sintetičkim identitetom. Taj proces privremeno potpuno suzbija izvornu osobnost agenta. Izvjestitelj Isidor Dukas dolazi u Institut. Suočavanjem s jednim od testnih subjekata, nešto što je trebala biti rutinska kontrola pretvara se u labirint bez kraja. Ovaj četrdesetominutni film možete pogledati od 20 sati. 

U istom bloku bit će prikazan i petnaestominutni igrani film Arsena Oremovića'Horvatovi', socijalnu bajku iz hrvatske svakodnevice. Ivan Horvat vraća se kući iz noćne smjene. Upravo je podigao plaću od koje on, nezaposlena žena i troje djece ne mogu preživjeti. Izazvan slučajnim susretom s drskim prodavačem jagoda na tržnici, povući će potez koji će otežati život njegovoj obitelji do sljedeće plaće, ali i unijeti sreću kakvu dugo nisu osjetili. Priča je smještena u zagrebačku četvrt Trešnjevka, koja je nekada bila simbol socijalne ideje i međusobne povezanosti stanovnika, vrlina koje u kapitalističkom sistemu na hrvatski, lopovski način brzo i sustavno iščezavaju.

Arsen Oremović: Horvatovi

Dokumentarni film

'Višak popušim sam' desetominutni je dokumentarni film Zorka Sirotića o bivšem novinaru u kulturi koji je postao sitni švercer duhana. Nakon gubitka posla kao strastveni pušač počeo je intenzivno tražiti spas za svoju naviku. Rješenje je našao u nabavi duhana iz šverca, a uskoro se i sam počeo baviti preprodajom. Film donosi njegova razmišljanja o duhanu i sličnostima između sitnih švercera i radnika u kulturi. Film pogledajte 23. travnja od 18 sati.

U 82 minute dokumentarca 'Razred'Vesna Ćudić sažela je četverogodišnji rad na filmu koji prati tri djevojke dok se suočavaju s izazovima u srednjoj školi žonglirajući domaću zadaću i Facebook te završne ispite s ljubavnim životom. Uz većinu svojih romskih vršnjakinja s bebama i nikoga tko bi postavio drugačiji primjer, hoće li ustrajati i ostvariti svoj san? Mnogo je izazova i osjetljivih situacija pred njima. Film možete pogledati 24. travnja od 20 sati.

Vesna Ćudić: Razred


'Jure kockar je 55-minutni dokumentarni film Marka Stanića i Denisa Lepura. Jure je štošta prošao u životu. Rođen u Bosni, došao je u Zagreb studirati arhitekturu. Zbog sukoba s ocem napušta studij i odlazi raditi na željeznicu. Mijenja poslove, a onda pokreće vlastiti biznis – buregdžinicu. Posao ide dobro sve do odlaska u rat, iz kojeg se vraća s PTSP-om. A onda počinje kockati. Problemi traju godinama, sve dok se ne odluči za očajnički čin, pljačku kockarnice. Policiju dočekuje u svojoj kući i odlazi u zatvor na dvije godine. Unutra se skida s kocke te pokušava ponovno pridobiti povjerenje svoje obitelji. Danas je čist i pomaže drugima: osnovao je udrugu protiv ovisnosti o kocki Vrijeme je da se krene. Jurinu životnu priču možete pogledati 25. travnja od 16 sati.

Dokumentarac 'Svemirski Ikar'Željka Sarića 27-minutna je priča o dvama svjetovima, nedostižnom svemiru i hrvatskoj stvarnosti. Za Miroslava Ambruša Kiša dvojbe nema: u iščekivanju sudbonosnog leta u svemir, svu svoju energiju usmjerava prema tom cilju. Film je na rasporedu 25. travnja od 20 sati.

Željko Sarić: Svemirski Ikar


Animirani film

Novitet ovogodišnjeg DHF-a je i uvrštavanje koprodukcija u program, a jedna od njih je animirani filma 'Život s Hermanom H. Rottom'. Herman H. Rott, štakor i panker, samuje u neredu svog stana. Jednoga dana umiljata malograđanska mačka ugleda pijanog Hermana kako se vraća kući. Smjesta odlučuje da je vrlo šarmantan te se useljava u njegov stan bez da ga išta pita. Koscenarist i producent filma je Draško Ivezić, a film je rađen u estonsko-hrvatsko-danskoj koprodukciji. Pogledati ga možete 23. travnja od 20 sati.

Istoga dana od 22 sata na rasporedu je i petominutni animirani film 'Vučje igre' autorice Jelene Oroz. Dok čeka braću da se vrate iz lova, mala vučica brine se o kući. No braća ne donose veliki plijen. Uz prazne želuce, tri mlada vuka sjede za stolom bez riječi. Najstariji puši cigaretu, drugi tapka prstom po stolu. Sat kuca. Vučica se prisjeti najvećeg plijena... Velikog crnog vuka. Njihova oca.

Eksperimentalni film

'Utvrda Utopija', polusatni eksperimentalni film Sandre Sterle, prati niz filmskih performansa. Svi su postavljeni na raznim lokacijama na otoku Visu, na bivšim vojno-mornaričkim bazama partizanske vojske u socijalističkoj Jugoslaviji. Kako je otok bio zatvoren za strance do 1998. godine zbog strateškog značaja, tijekom vremena pretvorio se u veliku vojnu utvrdu. U filmu se različiti performativni izrazi postavljaju u interakcije kako bi pokušali dovesti u pitanje neke aspekte današnje Europe i njezine budućnosti. Na primjer moć nostalgije, potencijal političke i vojne moći da stvori iluzije, konstrukciju i dekonstrukciju koncepta nacije i odnos između suvremenog turizma i kolektivnog sjećanja. Projekcija filma na rasporedu je od 18 sati.

Sandra Sterle: Utvrda Utopija

POPRATNI PROGRAM

Popratni program 24. Dana hrvatskog filma odvijat će se u Kinu Tuškanac. U kategoriji 'Dužina (ni)je važna: Seks i erotika u kratkome metru' bit će prikazan devetominutni film Dragana Mileusnića i Željka Serdarevića'X Tape'. Procesija ženskih i muških tijela uspinje se i spušta po stepeništu u crnom ambijentu. Likovi postupno ulaze u interakciju, razmjenjujući dodire i ispunjajući ekran do točke zasićenja u kojoj se granice između pojedinačnih figura gube. Dragan Mileusnić (1967) i Željko Serdarević (1965) surađuju od 2003. na području dizajna, videa i izdavaštva. Film možete pogledati 25. travnja od 23 sata.