BEZ SVOJE MUZE

Almodóvar snima mračnu dramu o ženskom svijetu

30.03.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Španjolski redatelj Pedro Almodóvar (65), koji je zbog operacije leđa mislio napustiti kinematografiju, priprema novu filmsku dramu o ženama 'Silencio' (Tišina), čije snimanje počinje u svibnju u Madridu

'Mračna drama govori o ženskom svijetu, ali s manje baroka i s manje humora', najavio je Almodóvar, redatelj koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća šokirao Španjolsku kontroverznim filmovima o homoseksualnosti, liberalnom svjetonazoru, ljudskim traumama i problematičnim, društveno neprihvatljivim odnosima.

Radnja nove drame, koja će zaokružiti njegov opus od 20 filmova, odvija se u razdoblju od osamdesetih do danas i u njoj će glumiti dvije poznate španjolske glumice, koje se dosad nisu pojavljivale u njegovim djelima.

Emma Suárez (51) i Adriana Ugarte (30) glumit će istu ženu u sadašnjosti i mladosti. 'Nimalo mi se ne sviđa pretjerani rad sa šminkom kako bi se postiglo starenje osobe i zato sam se odlučio za dvije različite glumice, ali isto tako i za maštu gledatelja', objašnjava redatelj.

Gledatelj će kroz tri desetljeća upoznati sadašnjost i prošlost jedne žene, obilježene bolom, te će pratiti napuštanja dragih ljudi i seriju transcendentalnih putovanja kroz njenu biografiju.

'Na svakom od tih putovanja ona napušta nekoga važnog, ili nešto važno u svom životu', napominje Almodóvar. 'No najznačajnije je napuštanje vlastite kćeri adolescentice, koju napušta bez objašnjenja, bez poznatog razloga. Netko tko ti je sve u životu, odjednom postaje beznačajan', dodaje.

Naslov drame 'Tišina' odnosi se najprije na majku, a zatim na kćer.

Radnja se najprije odvija na ulicama Madrida, a onda se seli na krajnji sjever zemlje, u pokrajinu Galiciju, pa skreće u planine Huelve ne sjeveroistoku, te se naposljetku premješta u obližnje Pireneje, u pokrajinu Aragón.

Takav prijelaz mjesta radnje nije karakterističan za Almodóvara. 'Pejzaži mi služe kao metafora i kao opis osoba. Ovdje su udaljenosti jako bitne', napominje autor.

Putovanja s juga na sjever nisu samo fizička nego i emocionalna.

'Ovu sam priču imao u ladici još 2011., ali sam je ostavio ondje da procvjeta', govori Almodóvar.

Napominje da s obzirom na gospodarsku krizu vjerojatno nije najbolji trenutak za snimanje filma koji iziskuje rad u različitim dijelovima zemlje no ovakva ideja je bila 'jača od ostalih'.

Poznati redatelj godinu dana nije radio zbog operacije leđa od koje se još oporavlja. Tvrdi da je uslijed fizičke slabosti razmišljao o napuštanju kinematografije. 'To mi je prošlo kroz glavu, no kako je danas u modi vraćanje odlučio sam ponovno raditi. Mislio sam se posvetiti samo pisanju, uživjeti se u ulogu nekoga tko piše o vlastitom iskustvu, poput novinara koji piše o putovanjima, ili pak poput romanopisca', kaže.

'Fizički se nisam osjećao sposoban snimati filmove. Operacija me učinila nesigurnim. No uvidio sam da druge stvari nisu dio mene. Htio ili ne htio to priznati, filmovi me ispunjavaju. Snimanje me oživljava ali istovremeno i kažnjava', objašnjava.

Posljednji njegov film bila je komedija 'Putnici ljubavnici' snimljena 2013.

Među njegovim najpoznatijim djelima su 'Sve o mojoj majci', 'Pričaj s njom', 'Vraćam se', 'Slomljeni zagrljaji', 'Koža u kojoj živim' i 'Loš odgoj'.