DOMINIRA 'GOLI'

Značajan uspjeh hrvatskih filmaša u Beogradu

30.03.2015 u 13:20

Bionic
Reading

U Beogradu je u nedjelju dodjelom nagrada završen 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), na kojem su hrvatski autori osvojili nekoliko značajnih priznanja, a među ostalima se izdvojio film 'Goli' Tihe K. Gudac

U regionalnoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film 'Potrošeni' Boruta Šeparovića, a srednjemetražni dokumentarac 'Pravi čovek za kapitalizam' Dušana Moraveca.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za dokumentarni film 'Eoha' Vladimira Perovića, igrani 'Šetač' Filipa Mojzeša, animirani 'Levitacija' Marka Meštrovića, studentski 'Neki od nas' Anje Kavić, te u kategoriji eksperimentalnog filma 'Amnezijak na plaži' Dalibora Barića.

Nagradu za režiju dobila je Tiha K. Gudac za film 'Goli', kojim je i otvoren ovogodišnji BFDKF, za scenarij 'Ljubavna Odiseja' Tatjana Božić i Aleksander Goekjian, montažu - film Silvane Menđušić 'Naslovnica' i 'Rakijaški dnevnik' Damira Čučića, fotografiju - 'Rakijaški dnevnik' i 'Autofokus' Boris Poljak, a za produkciju - 'Goli', 'Prolaz za Stelu' i 'Ljubavna odiseja' Nenad Puhovski.

Film 'Goli' Tihe K. Gudac je, po broju glasova gledatelja, dobio i nagradu publike na BFDKF, pa se po ukupno osvojenim priznanjima izdvaja u regionalnoj selekciji.

Posebno priznanje za produkciju dobili su Vera Robić Škarica, te Hrvatski filmski savez, nagradu za dizajn zvuka - 'Amnezijak na plaži' Tomislav Babić, a za muziku - 'Rakijaški dnevnik' Goran Štrbac

U međunarodnoj selekciji debitantskih dugometražnih dokumentaraca kao najbolje nagrađeno je ostvarenje '15 ćoškova sveta' Zuzane Solakievič, a specijalno priznanje pripalo je filmu 'Vrijeme za dremku' Karoline Plat.

U domaćoj selekciji za najbolji dugometražni dokumentarac žiri je nagradio 'Logbook Serbistan' Želimira Žilnika, a u kategoriji srednjemetražnog dokumentarnog filma 'U mraku' Gorana Stankovića.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za najbolji dokumentarac 'Koreni zla' Želimira Gvardiola, igrani film 'Crtani' Dušana Babića, animirani 'Joy & Joy' Giusepea Belavie, studentski - 'If i had it my way i would never live' Marka Grbe Singa, te eksperimentalni 'Veče uz radio' Miloša Tomića.

Specijalno priznanje žirija pripalo je Puriši Đorđeviću za film 'Čedo, oženi me!'.

Tijekom 62. BFDKF od 23. ožujka u četiri dvorane prikazano je 96 filmova u tri natjecateljske kategorije i nekoliko desetina u pratećem programu, a organizatori su zadovoljni osjetno većom pažnjom publike nego prethodnih godina, što tumače povratkom festivalskom konceptu u kojem su zastupljene sve forme dokumentarnog filma.