BIT ĆEMO PRVACI SVIJETA

Film posvećen nastanku jugoslavenske škole košarke u kinima

23.03.2015 u 10:00

Bit ćemo prvaci svijeta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

U kina 26. ožujka dolazi film Bit ćemo prvaci svijeta posvećen nastanku jugoslavenske škole košarke koju su osnovali Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borislav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić (Marko Janketić).

Centralni događaj finalna je utakmica na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Kroz portret glavnog lika Nebojše Popovića pratimo životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san - prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Radnja je smještena u dva različita vremenska perioda, u sadašnjost (1970. godinu) i u sjećanja glavnog lika. Priča počinje sa Drugim svjetskim ratom i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci četvorica prija-telja pronalaze mjesto lišeno politike. Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč.

Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoj Korać (Dejan Dedić), poginuo je godinu dana prije utakmice, a glavni igrač i kapetan tima, Ivo Daneu (Jure Henigman), je povrijeđen, tako da su nositelji igre mlađi igrači poput Petra Skansija (Robert Kurbaša), Krešimira Ćosića (Krešimir Petar Ćosić) i Nikole Plećaša (Goran Bogdan) koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke. Nebojša Popović, sada u svojim četrdesetima, dolazi u Ljubljanu na finalni trijumf vjere koju je njegovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmama ili čak bez ikakve obuće.

Na kocki su ogromna očekivanja cijele nacije, uključujući i političkog vodstva zemlje, a 23. svibnja 1970. dan je kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani poslije niza srebrnih odličja. Pobjeda nad Amerikancima je puno više od sportske pobjede. Jugoslavija trijumfira u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cijela zemlja je u transu. Predsjednik Tito (Lazar Ristovski) je zadovoljan.

Ovu nevjerojatnu stvarnu priču o nestvarnim ljudima režirao je Darko Bajić, scenarij je napisao Nebojša Romčević u suradnji s Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca. Producent filma Bit ćemo prvaci svijeta je Intermedia Network koja stoji iza najgledanije regionalne filmske i TV sage Montevideo.
Službeni trailer filma možete pogledati na linku: