LJUDSKA PRAVA

'Goli' hrvatske redateljice Gudac dobio nagradu u Ljubljani

17.03.2015 u 23:57

  • +2

Dokumentarni film 'Goli' Tihe K. Gudac

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Goli' redateljice Tihe K. Gudac osvojio je u utorak nagradu za najbolji film na temu ljudskih prava na u utorak završenom 17. festivalu dokumentarnog filma u Ljubljani

Nagradu dodjeljuje slovenski ogranak organizacije Amnesty International, a njegov tročlani žiri u obrazloženju nagrade naveo je da film 'Goli' na uvjerljiv način prikazuje traumatičnu priču o logoru za 'informbirovce' koji su uspostavile jugoslavenske komunističke vlasti.

Žiri kaže da je redateljica uspjela prikazati kako su ti događaji djelovali na više generacija obitelji žrtava Golog otoka kroz 60 godina, čime je prekinuta svojevrsnu šutnju koja je među članovima tih obitelji vladala dugo vremena.

Osobna priča redateljičinih roditelja istodobno je i priča cijele jedne generacije koja je u sebi niz godina čuvala strah od te teme koja je utjecala na njihove živote, naveo je žiri, pohvalivši autoricu i zbog 'izvrsnog korištenja izravnog dokumentarističkog filmskog jezika'.

Posebnu pohvalu žirija dobio je film 'Biti Iranac' Mehrana Tamadona, iranskog autora koji živi i stvara u Francuskoj. Njegov film govori o ljudskim pravima u iranskoj islamskoj republici i mogućnosti kompromisa s idejom europskog sekularizma.

Za nagradu Amnesty Internationala Slovenija za dokumentarni film na temu ljudskih prava konkurirali su još film 'Srpski odvjetnik' Aleksandra Nikolića, 'U ropstvo zapisani' Goerana Olssona i 'Bez uspavanke' Helen Simon.