FESTIVAL U BEČU

Hrvatske animatorice pokazale što znaju

16.03.2015 u 13:50

Bionic
Reading

Najveći festival animiranog filma u Austriji "Tricky Woman 2015", na kojem je prikazano sto i pedeset filmova iz cijeloga svijeta, među kojima i deset iz Hrvatske, završen je dodjelom nagrada u nedjelju navečer u Metro Kinokulturhausu u Beču.

Nagradu grada Beča u iznosu od 4000 eura dobio je film "Nina" slovačkih autorica Veronike Obertove i Michaele Čopikove.

"Festival je napredovao po porastu produkcije i kvaliteti programa i razvio se u kvalitetan festival aktualne produkcije ženskog animiranog filma", izjavio je umjetnički ravnatelj zagrebačkog festivala Animafesta Daniel Šuljić.

Naglasio je dobru suradnju Animafesta i Tricky Women festivala. "Već drugu godinu napravljena je retrospektiva hrvatskih animiranih filmova na festivalu a sudjelujemo i na izložbi crteža u sklopu festivala", rekao je.

Dodao je da je bečki festival prigoda da se autorice filmova upoznaju i razmjene iskustva o radu i o suradnji.

Hrvatski filmovi na festivalu prikazani su u programu "Tough Cookie" i predstavljaju, kako je rečeno, živu i raznoliku scenu hrvatskih animatorica koje istražuju teme društva, obrazovanja, gospodarstva i imigracijskih politika.

To su filmovi "Prva jutarnja" Martine Lukanović, "Vast Landscape" Lee Vidaković, "Uvijek ili nikad" te "Wolf Games" Jelene Oroz, "Simulacra" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, "St.Ivan's Bath" Tee Stražičić, "Site Selection" Mare Šuljak, "Miramare" Michaele Mueller, "Bla" Martine Meštrović i "Glad" Petre Zlonoge.

"Festival je bio jako dobro organiziran, na njemu su prikazana vrlo kvalitetna filmska ženska ostvarenja, a protekao je u ugodnoj atmosferi", izjavila je za Hinu autorica filma "Bla" Martina Meštrović.

Također ona sa tri crteža sudjeluje na izložbi, otvorenoj u subotu, pod nazivom "East side stories" u galeriji Kro Art Contemporary.

Prema njezinim riječima, crteži su joj bile prve skice koje su joj poslužile kao vizualni predložak za film "Bla".

Izložba obuhvaća 50-tak eksponata: crteža, skulptura od papira i instalacija autorica iz Hrvatske, Austrije, Češke i Slovačke. Među njima je i sedam crteža hrvatske redateljice i scenaristice Petre Zlonoge. Njezin film "Glad" prikazan je u službenoj konkurenciji i tematizira pitanje gladi na svim razinama.

Izložba je jedna od popratnih manifestacija festivala, zajednička je produkcija Tricky Women festivala i bečke galerije Kro Art Contemporary, a ostaje otvorena do 9 svibnja.

Međunarodni festival animiranog filma Tricky Women 2015. održan je od 11. do 15. ožujka, a na njemu su dominirala ženska filmska ostvarenja.