HAJKA NA GLOGOVCA

Tko se boji ustaša i četnika s velikog platna?

12.03.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Aktualna hajka na glumca Nebojšu Glogovca koju je pokrenuo njegov kolega Siniša Ružić motivirana je ulogom četnika Draže Mihailovića koju je Glogovac igrao u seriji 'Ravna gora', a Ružića muči je li ispravno da na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupi glumac koji je utjelovio četničkog vojvodu

Nebojšu Glogovca je kao jednog od glumaca koje na Igre namjerava dovesti spomenula pomoćnica za dramu Mani Gotovac, a od tada ne prestaje preispitivanje njegove ispravnosti i ispravnosti činjenice da nastupi u gradu koji je srpska vojska devastirala u prošlom ratu.

Pogledamo li samo koju godinu unatrag i zavirimo u domaću filmsku, kazališnu i televizijsku produkciju, mirne duše mogli bismo, povedemo li se za recentnim primjerom odstrela glumaca nepodobnih uloga, u prijevremenu mirovinu poslati najpopularnije hrvatske ili srpske glumce, ovisno o državi u kojoj sjedimo u gledalištu.

Primjerice, mladi glumac Vedran Živolić u filmu 'Lea i Darija' glumio je mladog ustaškog časnika Tadiju Kukića. Znači li to da je kao glumac nepodoban za kazališnu ulogu Petra Pana u istoimenoj dječjoj predstavi koja je na aktualnom repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih?!

Lea i Darija

Vedran Živolić igra ulogu ustaše u filmu Lea i Darija

Ili, što misliti o pokojnom Anti Čedi Martiniću koji je u popularnoj telenoveli 'Ponos Ratkajevih' glumio Antu Pavelića? O Ivi Gregureviću koji u 'Bogorodici' Nevena Hitreca glumi Srbina. Ili o nizu glumaca koji su odigrali Tita? Nekoliko uloga poglavnika NHD?

Režiser Branko Ivanda radio je i s Martinićem (u Ponosu Ratkajevih) i Glogovcem (na seriji 'Stella' koja se emitirala na Novoj TV), a za obojicu kao glumce ima samo riječi hvale.

'Bilo bi strašno kad bismo glumce tužili za uloge koje su igrali, no činjenica je da je to pitanje kod nas posebno osjetljivo i nije mu jednostavno doskočiti. Jednog glumca se ne može eliminirati radi uloga koje imao, radilo se o zvonaru crkve Notre Dame ili četniku', govori nam Ivanda i prisjeća se filma 'Bombaški proces' s kraja sedamdesetih o mladom Josipu Brozu Titu.

'Smiješno bi bilo zamjeriti Radi Šerbedžiji to što je glumio Tita', kaže Ivanda i dodaje da je prvotno i sam odbio raditi taj film, no tadašnji urednik na televiziji Branko Puharić kazao mu je da su on i Šerbedžija baš idealni za tu priču jer nisu uz nju emotivno vezani. S druge pak strane, Zlatko Vitez prije nekoliko je godina otkrio da mu je bilo zabranjeno glumiti Tita u tom filmu zbog njegovog nacionalnog angažmana, no Tita je kasnije odigrao 1987. u beogradskom TV filmu Miroslava Aleksića 'Pogrešna procena'.

'Poistovjećivanje glumca ili redatelja s likom je van svake pameti. Normalno je da mora postojati određeno glumčevo razumijevanje lika i normalno je da se glumac emotivno veže uz lik, ma kako plošno ga se radilo, jer on u njemu mora naći nešto ljudsko', zaključuje Ivanda zgrožen kampanjom koja se vodi protiv Glogovca.

Koliko je ipak sklizak teren miješanja glumačkih uloga i stvarnog svijeta i koliko on može biti različito interpretiran, svjedoče brojni primjeri iz povijesti domaćeg filma. Od hajki i promjena smjera karijera do primjera koji su doslovce mijenjali povijest.

Neizbježan je primjer glumca Orsona Wellesa koji je u 'Bitci na Neretvi' režisera Veljka Bulajića igrao ulogu četničkog senatora.

Ekspert za Wellesa i veliki znalac filma Daniel Rafaelić otkriva nam i manje poznatu priču oko Wellesa i četnika do koje je došao istražujući za svoj dokumentarac 'Druga strana Wellesa'. Slavni je glumac davne 1942. snimio radio dramu naslova 'The Chetniks', i to u vrijeme dok su Velika Britanija i SAD podržavali četnički pokret. Welles je u međuvremenu doznao kakvo je stvarno stanje na terenu, a kako je bio blizak tadašnjem predsjedniku SAD-a Rooseveltu, dolazi do velikog preokreta i Amerika počinje podržavati partizane. 'Zato mu je i bilo zabavno kasnije glumiti četnika u Neretvi', kaže Rafaelić.

Otkriva nam i kako je u vrijeme dok je 'Bitka na Neretvi' bila prikazivana u Americi, baš zbog navedenog preokreta, četnička emigracija širom zemlje razbijala izloge u kojima se nalazio plakat filma.

Tragična je priča, prepričava nam Rafaelić, o karijernoj sudbini velikog glumca Antuna Nalisa koji je ulogu ustaše u filmu 'Zastava' Branka Marjanovića iz 1949. toliko dobro i vjerodostojno odigrao da su ga kolege glumci zbog toga - izbjegavali te se dalje u karijeri prebacio na komediju i ostao zapamćen kao jedan od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije.

Druga strana medalje priča je o glumcu Vjekoslavu Afriću koji je u sovjetsko-jugoslavenskom filmu 'U planinama Jugoslavije' glumio Dražu Mihailovića, a bio je partizan od 1942., među ostalim zaslužan za očuvanje izvornog teksta 'Jame' Ivana Gorana Kovačića. U ovom slučaju nije bilo posljedica za glumca, no film je bunkeriran zbog sovjetsko-jugoslavenskog raskola. Zanimljivo je i da se dan danas ne zna ime glumca koji je odigrao Antu Pavelića u tom filmu i to u vrijeme dok je Pavelić još bio živ.

'Smogovci u Domovinskom ratu'; Sjećate li se tko igra četnike?

Smogovci u Domovinskom ratu

Nadajmo se da raskol između shvaćanja glumačke uloge i lika, pa bio to Draža Mihailović ili Ante Pavelić, neće biti razlogom otkazivanja planirane suradnje Nebojši Glogovcu. Ionako, ako gledamo iz hrvatske perspektive, straha nema. Ustaše glume najpoznatiji domaći glumci, a oni koje i zapadne uloga četnika, nitko živ ne može shvatiti ozbiljno. Kako nam kaže Rafaelić, kad se pojave s bradurinama i zapušteni na ekranu, ma koliko to bilo blisko istini, nitko ih ne shvaća drukčije nego kao karikature.