FILMOVI GRLIĆA I JELČIĆA

Netrpeljivost u Hrvatskoj i priča o razvodu dobili po 4 milijuna kuna

06.03.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar objavio je rezultate Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. za proizvodnju dugometražnog igranog filma i eksperimentalnog filma te u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata

Za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova ukupno su pristigle 22 prijave, a potpore su odobrene za dva filma u ukupnom iznosu od osam milijuna kuna.

Dalibor Matanić, umjetnički savjetnik za dugometražni film, istaknuo je kako među odobrenim projektima nema debitantskih filmova, 'ali ima onih za koje očekuje da se prijave na iduće rokove za proizvodnju', priopćio je HAVC.

Po četiri milijuna kuna za produkciju dobili su filmovi Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske', za koji je Grlić s Antom Tomićem pisao scenarij, a producira ga Inter film d.o.o., te film režisera i scenarista Bobe Jelčića 'Sam samcat' koji nastaje u produkciji Spiritus Movensa d.o.o.

Dalibor Matanić i Branko Schmidt, umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film, u obrazloženju odluke navode da iskusni redatelj Rajko Grlić te iskusni scenarist Ante Tomić zajedničkim snagama donose vještu analizu netrpeljivosti u Hrvatskoj i to na nadasve zabavan način. U fokusu je ostarjeli profesor, homoseksualac koji noći provodi tumarajući ulicama Zagreba odjeven kao žena, a s druge strane ima nacistički background i vrlo tvrde stavove oko drugih nacionalnosti.

Nakon što ga brutalno pretuku mladi neonacisti, on nevoljko počinje komunicirati sa svojim susjedima iz zgrade, točnije policajcem srpske nacionalnosti kojeg kreće podučavati Ustav RH ne bi li ovaj položio stručni ispit. Precizno napisan, suvereno postavljen, riječ je o projektu koji suočava duhove prošlosti, ali nažalost i hrvatske sadašnjosti, analizira ukopanu mržnju i nevidljive pukotine među ljudima te ih ogoljava na esencijalne ljudske vrijednosti. Izbornici HAVC-a procijenili su da se radi o potencijalnom punokrvnom kinohitu.

Bobo Jelčić je nakon debitantske 'Obrane i zaštite' dobio povjerenje za novi projekt o kojem povjerenici HAVC-a kažu da je arthouse projekt koji u trodijelnoj formi analizira borbu roditelja za kvalitetniju skrb nad djetetom nakon razvoda. 'Kroz uznemirujuću atmosferu scene djeteta koje se u jednom trenu izgubi i roditelj kreće u potragu, autor otvara pitanja kvalitete života djeteta izgubljenog poput njegovih roditelja u nametnutom životnom sistemu. Složen, intiman i hrabar, istovremeno vrlo jasno i precizno napisan, mišljenja smo da je 'Sam samcat' arthouse projekt kojem predstoji bogat festivalski život', navodi se u obrazloženju.

O ostalim dobitnicima HAVC-ovih potpora pročitajte ovdje