POSEBNI PROGRAMI

Nezavisna kina napokon kreću u lov na publiku

06.03.2015 u 09:12

Bionic
Reading

Programom 'Ženijalni vikend - Kino 8. mart' udruga Kino mreža kreće s revitalizacijom malih kina i najavljuje programsku shemu kojom će se, uz prigodne popratne sadržaje, obilježavati značajni datumi

Udruga je službeno registrirana tek prije dva tjedna pa je program organiziran povodom Dana žena zapravo prvi službeni projekt Kino mreže, rekao nam je predsjednik udruge Hrvoje Laurenta i otkrio da stoje i iza organizacije maratona kratkometražnih filmova u hrvatskim neovisnim kinima 'Najkraći dan u godini', održanog 21. prosinca prošle godine.

Sljedeći program koji će Kino mreža organizirati vezan je uz Praznik rada 1. maj, no o dugoročnim planovima Laurenti je teško govoriti jer zasada nemaju svojih sredstava pa su programski oslonjeni na Hrvatski audiovizualni centar.

HAVC će Kino mreži u njenim početcima pomoći u programskom segmentu osmišljavanjem i realizacijom zabavnih filmskih programa, ali i popratnih kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja koji za cilj imaju revitalizaciju kino dvorana, ali i osvajanje i odgajanje zahtjevne i aktivne kino publike.

'Ideja je nastaviti filmskim i drugim sadržajem obilježavati neke zanimljive i bitne datume kao što je 1. april, Praznik rada, Međunarodni dan djeteta, Dan knjižnica i sl., te da na taj način osiguramo kvalitetne i zabavne programske pakete u kojima će i domaći film pronaći svoje pravo mjesto', otkrivaju nam svoje planove u HAVC-u.

No osim tematskih i 'prigodnih' programa, HAVC će nastojati u kina vratiti i baštinske filmske naslove, kao i filmove edukativnog i odgojnog sadržaja u želji postizanja kvalitetnije suradnje s obrazovnim ustanovama. Posebnu pozornost posvetit će domaćim filmskim festivalima s izvrsnim programom koji će se od sada, po završetku svakog pojedinačnog festivala, moći vidjeti i u lokalnim gradskim kinima, članovima Kino mreže.

Kao važnije ciljeve Kino mreže Laurent ističe programsku suradnju te razmjenu i distribuciju filmskih programa među nezavisnim kinima, što bi trebalo osigurati bolju ponudu novih sadržaja lokalnoj publici i privući više posjetitelja u mala kina. Od 27 članova koliko Kino mreža broji u 24 grada u programu 'Ženijalni vikend - Kino 8. mart' sudjeluje tek 17 kina iz 14 gradova pa nas je zanimalo zašto u programu ne sudjeluje više nezavisnih kina.

'Velik dio članova Kino mreže su Pučka učilišta kojima kinoprojekcije nisu jedina djelatnost pa su dvorane u traženim terminima unaprijed zauzete. Osim toga, radi se o malim sredinama u kojima su te dvorane možda i jedini javni prostori koji značajnijih datuma budu rezervirani za različite svečanosti', objasnio je za tportal.hr Laurenta.