ŽENIJALNI VIKEND

Snažne žene u nezavisnim kinima diljem Hrvatske

02.03.2015 u 17:16

Ida
Bionic
Reading

Dirljive i zabavne priče sa snažnim ženskim likovima u glavnim ulogama nit su poveznica nagrađivanih filmova programa 'Ženijalni vikend - Kino 8. mart', koji će se od 6. do 8. ožujka održati u sedamnaest nezavisnih kina diljem Hrvatske, u povodu Međunarodnog dana žena

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar tim projektom obilježavaju početak revitalizacije malih kina i uvode u novu programsku shemu kojom će se, uz prigodne popratne sadržaje, obilježavati značajni datumi ne bi li se ponudili novi sadržaji lokalnoj publici i povećao broj posjetitelja u malim kinima.

U sklopu 'Ženijalnog vikenda' u 14 gradova i 17 kina prikazat će se neka od najboljih recentnih filmskih ostvarenja, a najbolji primjer za to je poljski film 'Ida', upravo nagrađen Oscarom za najbolji strani film. Kroz priču o djevojci koja se sprema postati redovnicom, ta drama redatelja i suscenarista Pawela Pawlikowskog progovara o posljedicama Drugoga svjetskoga rata i antisemitizma u Poljskoj. Prošle godine taj je film pobijedio na festivalu u Zadru, a prikazan je i na Danu Lux filma u sklopu Zagreb Film Festivala.

'Zauvijek Alice' u režiji Richarda Glatzera i Washa Westmorelandsa, s Julianne Moore koja je za tu ulogu osvojila Oscara, govori o sretno udanoj majci troje djece, uglednoj profesorici lingvistike kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Pretpremijerno će se prikazati debitantski dugometražni film Vanje Sviličić'Zagreb Cappuccino', humorna drama o dvije najbolje prijateljice u ranim četrdesetima, koje glume Mila Elegović i Nela Kocsis, a od domaćih naslova na programu je i dokumentarac 'Ljubavna odiseja', gorko-slatka dokumentarna komedija o 20 godina ljubavnih (ne)uspjeha redateljice Tatjane Božić.

Zagreb Cappuccino

Bit će tu i emotivno ostvarenje 'Mommy' redatelja Xaviera Dolana, priča o majčinskoj ljubavi, mladenačkom buntu i svim pogreškama koje uslijed toga nastaju, 'Dva dana, jedna noć' s Marion Cotillard u glavnoj ulozi, u režiji braće Dardenne, o ženi koja ima svega dva dana da uvjeri svoje kolege da se odreknu svoje povišice kako ona ne bi izgubila posao, te latvijski 'Mama, volim te', zabavan uradak za mlađu filmsku publiku Janisa Nordsa, čiji je glavni protagonist dvanaestogodišnjak koji je nakon skrivanja loše ocjene upada u vrtlog laži.

U 'Ženijalnom vikendu' sudjeluju kino Europa, kino Tuškanac, Art kino Grič, Art kino Metropolis MSU, kino Velebit Koprivnica, kino Galerija Varaždin, POU Samobor, POU Velika Gorica, POU Zabok, POU Novska, POU Daruvar, POU Kutina, CZK Čakovec, Kinematografi Osijek, Kinematografi Dubrovnik, Ekran Split i Art kino Croatia u Rijeci.