ČETVRTAK NA DOXU

U znaku Snowdena, Tita i rakije

26.02.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Treće ZagrebDoXXL događanje Udba nam je sudba? u četvrtak donosi neriješena ubojstva tridesetak protivnika jugoslavenskog režima u Njemačkoj. U četvrtak u dvorani 5 u 20 sati prikazuje se kontroverzni dokumentarac Titovi odredi smrti, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljima filma Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom, povjesničarom i novinarom Tihomirom Ponošom i Orhideom Gaurom Hodak, novinskom urednicom i autoricom knjige Tuđman i Perković – istina o tajnoj vezi koja je formirala Hrvatsku, koja je ujedno i moderatorica diskusije, stoji u najavi današnjeg programa na ZagrebDox-u

U 19 sati u dvorani 1 na rasporedu je američki dokumentarac Killswitch u režiji Alija Akbarzadeha. Kroz priču o dva mlada hakera-aktivista Aaronu Schwartzu i Edwardu Snowdenu i njihovim nesretnim sudbinama, te razgovore sa stručnjacima Lawrenceom Lessigom, Timom Wuom i Peterom Ludlowom, u filmu se ponovno postavljaju pitanja o demokraciji, slobodi govora i zaštiti privatnosti u SAD-u.

U regionalnoj konkurenciji u 21 sat u dvorani 4 gledatelje očekuje dox događanje – premijera Rakijaškog dnevnika Damira Čučića. Dobitnik Zlatne Arene za najbolji film 2012. u svom novom filmu na zanimljiv način spaja proces ilegalne izrade rakije i umjetnosti. Dokumentarac je rekonstrukcija audiosnimki razgovora koje je vodio autorov prijatelj, tragično preminuli tehničar zvuka Mario Haber za vrijeme proizvodnje rakije u svojoj kući u Samoboru. Nakon filma slijedi razgovor s redateljem.

U 20 sati u dvorani 2 na rasporedu su Majstori doxa. Petar Krelja predstavit će svoj najnoviji film Oluje se uvijek vraćaju kući o Robertu Međurečanu, bivšem branitelju i autoru knjige Prodajem odličje, prvi vlasnik. U istom bloku su i novi filmovi dvoje značajnih američkih dokumentarista čije smo filmove prikazali na prethodnim izdanjima ZagrebDoxa – Lavlja usta se otvaraju Lucy Walker i Klaustrum Jaya Rosenblatta, koji je bio gost 10. ZagrebDoxa.

U 22 sata u dvorani 5 gledamo poljsko-njemački happy dox Domino efekt u režiji Elwire Niewiere i Piotra Rosołowskog. U fokusu filma je ministar sporta Abhazije, koji organizira Svjetsko prvenstvo u dominu u nadi da će svoju voljenu domovinu tako konačno ucrtati na kartu svijeta.

Sve do početka travnja na HRT3 prikazuje se ciklus filmova gošće ovogodišnjeg festivalskog izdanja Kim Longinotto. Filmovi će se moći pogledati u terminima četvrtkom u 20 ili u 21 sat. Danas u 20 sati na rasporedu su Ružičasti sariji (2010), a cjelovit raspored filmova moguće je pronaći ovdje. Također, u petak 28. veljače, oko 22 sata, u okviru emisije Posebni dodaci posvećene Kim Longinotto bit će prikazan njen film Shinjuku Boys