KOSAC

Dugoočekivani film autora 'Crnaca' dolazi u kina

03.02.2015 u 10:44

  • +3

Kosac

Izvor: Promo fotografije / Autor: HAVC

Bionic
Reading

Film 'Kosac' redatelja Zvonimira Jurića nakon lanjske Pule imao je zavidnu festivalsku turneju, među ostalim bio je u glavnom +programu Toronto International Film Festivala, Palm Springs International Film Festivala, a uskoro dolazi u domaća kina. Film je to autora odličnih 'Crnaca' i kratkog filma 'Žuti mjesec'i jedan je od najočekivanijih domaćih igranih filmova

Iznimno suptilnom mozaičnom strukturom 'Kosac' predstavlja tri priče koje se događaju u jednoj noći u izoliranom hrvatskom selu i međusobno su povezane postupno gradeći realističnu sliku života radnika u poljoprivrednom kombinatu Ive, ali i čitavog kraja koji je, kao i Ivo, ostao zaustavljen i zarobljen ratom.

Dojmljivoj Jurićevoj filmskoj atmosferi s elementima trilera pridonijela su iznimna glumačka imena i ostvarenja Ive Gregurevića i Mirjane Karanović, ali i mlađi kolege Igor Kovač, Lana Barić, Nikola Ristanovski te Zlatko Burić Kićo, glumac hrvatskih korijena koji izgradio međunarodnu karijeru.

Film je domaćoj publici premijerno predstavljen prošlog ljeta u glavnoj selekciji filmskog festivala u Puli, gdje je i osvojio nekoliko važnih nagrada, pa je tako Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena Ivi Gregureviću, za sporednu ulogu Igoru Kovaču, a direktor fotografije Branko Linta nagrađen je Zlatnom arenom za kameru. Posebno bitna pulska nagrada za film stigla je od društva hrvatskih kritičara: 'Kosac' je osvojio Oktavijana za najbolji film godine. Scenarij za film Jurić supotpisuje s Jelenom Paljan.

Od 19. veljače film će se moći vidjeti u odabranim CineStarovim kinima, a nakon toga i u mreži neovisnih kinoprikazivača.

Trailer za film Kosac