USPJEŠNA PRVA PETOLJETKA

Kroz program MEDIA Hrvati povukli 3,3 milijuna eura

28.01.2015 u 18:04

  • +7

MEDIA desk Hrvatska

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nina Đurđević

Bionic
Reading

U pet godina postojanja MEDIA deska Hrvatske hrvatski su korisnici i dionici audiovizualne industrije povukli 3,3 milijuna eura bespovratnih sredstava dok su u 2014. kroz potprogram MEDIA dobili 531.424 eura

Brošura je predstavljena u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru, a objedinjuje rezultate petogodišnjeg razdoblja rada MEDIA deska Hrvatske, od 2008. do 2013.

'Radi se o iznosu od 3,3 milijuna eura - odnosno o potporama za 17 hrvatskih filmova, pet hrvatskih filmskih festivala, za digitalizaciju četiri hrvatska kina, sufinanciranju 11 kina u okviru mreže Europa Cinemas te velikom broju potpora u okviru automatske i selektivne potpore europskog filma u Hrvatskoj', kazala je o prvih pet godina rada Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativna Europa - Ureda MEDIA.

'Došao sam čestitati na uspješnoj prvoj petoljetci jer iza tih pet godina stoji pet godina čistog sustavnog i svakodnevnog rada. Pratili smo kako ni iz čega nastaje nešto, kako od nule kreće jedan brojevni niz i kako se nešto gradi. Bio je potreban određeni napor da dorastemo toj kompjutorskoj igri koju nameće administracija programa MEDIA, ali s druge strane, pokazalo se da taj napor nije tako nevjerojatan kao što su skeptici mislili', kazao je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Hrvatski projekti i korisnici su 3,3 milijuna eura od 2008. do 2013. dobili u kategorijama potpora za producente (517.742 eura), za festivale (575.310 eura), za umrežavanje i digitalizaciju kina (427.264 eura), u kategoriji potpora za automatsku i selektivnu distribuciju (1.348.502 eura), za kontinuirano usavršavanje (48.000 eura) te za stipendije hrvatskih korisnika (383.182 eura). U istom je razdoblju Hrvatska financijski sudjelovala u programu MEDIA sa 730.381 eura.

U kategoriji potpora za producente posebno se uspješnom pokazala producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame dobivši sredstva u kategoriji razvoja skupnih projekata za razvoj četiriju filmova odjednom (Zagonetni dječak, Kosac, Zvizdan i Zeleni pas), zatim Studio Dim, koji je rekorder u broju podržanih pojedinačnih projekata (Noćni brodovi, Trampolin i Moj dida je vanzemaljac), dok je najveći iznos za razvoj pojedinačnog projekta dobila Helena Bulaja za 'Mehaničke figure/Inspirirani Teslom' (60.000 eura). Posebno je istaknut uspjeh dobivanja potpore za radionicu ZagrebDoxPro, prvi program kontinuiranog usavršavanja iz Hrvatske koji sufinancira MEDIA.

Neki od projekata koji su 2014. dobili sredstva predstavljeni su pred zagrebačkom publikom: dugometražni igrani film 'Nosila je rubac črleni' u produkciji Nine Petrović iz tvrtke Švenk i Danijela Peka iz Antitalent produkcije, televizijska igrano-animirana serija za djecu 'Pričaj mi, pričam ti' u produkciji Darije Kulenović Gudan i Marine Andree Škop iz Studija Dim te dokumentarac 'U potrazi za izgubljenom državom' u režiji Marije Ratković Vidaković i produkciji Barbare Jukopile i Vere Robić-Škarice iz Hrvatskog filmskog saveza.

Više o hrvatskim rezultatima, kao i potprogramu MEDIA, možete saznati na njihovoj stranici