SKANDAL U POLJSKOJ

Nacionalisti u kampanji protiv filma nominiranog za Oscara

23.01.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Poljski film 'Ida' Pawela Pawlikowskog dobio je odlične kritike, brojne filmske nagrade, a sada i dvije nominacije za Oscara, i to u kategoriji najboljeg stranog filma i kamere. Ipak, u Poljskoj nacionalistički i konzervativni krugovi vode javnu kampanju protiv 'Ide', optužujući film da 'predstavlja Poljsku u lošem svjetlu'

Nema sumnje da je 'Ida' najuspješniji poljski film proteklih godina, o čemu svjedoče ekstatične kritike i nagrade, među kojima su u međuvremenu i dvije nominacije za Oscara. Film Pawela Pawlikowskog mnoge je očarao fantastičnom crno-bijelom fotografijom, glumom Agate Kulesze i Agate Trzebuchowske te intrigantnom pričom, smještenom u šezdesete godine prošlog stoljeća, o mladoj časnoj sestri koja otkriva svoje židovsko porijeklo.

Ali ono što su mnogi vezano uz 'Idu' slavili, a to je i suočavanje s mračnim stranama poljske povijesti, napose antisemitizmom, nekima je totalno nepodnošljivo. Naime u Poljskoj su konzervativni krugovi protiv 'Ide' poveli veliku javnu kampanju, optužujući film da je 'antipoljski' i da 'prikazuje Poljsku u lošem svjetlu' zbog toga što se tematizira poljski antisemitizam te događanja u Drugom svjetskom ratu.

Protivnici 'Ide' su se i organizirali te sakupili 20 tisuća potpisa koje su dostavili Poljskom filmskom institutu, tražeći 'poboljšanja filma'. Konzervativcima naročito smeta scena u kojoj tijekom Drugog svjetskog rata židovski bračni par ubija njihov susjed Poljak, što osporavatelji 'Ide' tumače kao iskaz da je Poljska odgovorna za Holokaust. Pritom se naravno ignorira činjenica da su neki Poljaci itekako iskoristili nacističku okupaciju za obračun s poljskim Židovima, kao i da je antisemitizam u Poljskoj i dalje ukorijenjen i prisutan.


U obranu 'Ide' javio se poljski povjesničar Marcin Zaremba te je u uglednim novinama Gazeta Wyborcza napisao tekst u kojemu odbacuje takve napade na film kao besmislene, ističući da je on prvenstveno priča o potrazi za identitetom.

U svakom slučaju, ukoliko poljski film 'Ida' 22. veljače dobije Oscara za najbolji strani film – za što itekako ima šanse – u Poljskoj će biti najmanje 20 tisuća jako bijesnih ljudi, uvjerenih da umjetnost treba cenzurirati u skladu s njihovim uvjerenjima.

Ida