RAZMISLITE DVAPUT

Slavni Disneyjevi crtići nasilniji i od 'Pulp Fictiona'

24.12.2014 u 17:00

Bionic
Reading

U vrijeme Božića, kada televizijski program tradicionalno prikazuje tople božićne filmske uspješnice i brojne animirane filmove, najnovija je studija pokazala da neki od najpopularnijih i najgledanijih crtića koji već desetljećima osvajaju nježna dječja srca diljem svijeta, s obzirom na stopu smrtnosti likova u njima, predstavljaju prava 'legla smrti i uništenja' kakvih se ne bi posramili ni filmovi za odrasle poput 'Pulp Fiction' ili 'Crni labud'

Slavni Disneyjevi crtići "Snjeguljica" (1937.), "Bambi" (1942.), "Petar Pan" (1953.), "Pocahontas" (1995.), "Uspavana ljepotica" (1959.) i "Mala sirena" (1989.), pa čak i recentniji "Tarzan" (1999.), "U potrazi za Nemom" (2003.) ili "Snježno kraljevstvo" (2013.) daleko su nasilniji od nekih filmova za odraslu publiku koje djeci nikada ne bismo dopustili gledati. Njihovi likovi imaju više nego dvaput veću šansu da umru nasilnom smrću, pokazala je studija koju su proveli University College London i University of Ottawa.

Studija je objavljena u British Medical Journalu, a obuhvatila je najpopularnije i najgledanije crtane filmove od 1937. do 2013. koje je, utvrdivši da sadržajno stoje uz bok "neobuzdanoj stravi i užasu" filmova za odrasle, proglasila "leglima smrti i uništenja".

"Strašne smrti u crtićima su posve uobičajene", ističe se u studiji, navodeći kao primjere pucnjavu u "Bambiju", "Petru Panu" i "Pocahontas", ubojstva nožem u "Uspavanoj ljepotici" i "Maloj sireni", te "potencijalno traumatične" životinjske napade u Pixarovom crtiću "Život buba" (1998.), te DreamWorksovima "Kako izdresirati zmaja" (2010.) i "Croods" (2013.).