FESTIVALI I NEOVISNA KINOMREŽA

Pregled filmske 2014.

23.12.2014 u 17:55

Bionic
Reading

'Visoke brojke koje su obilježile posljednje godine u nekim područjima i dalje rastu (proizvodnja, izvoz usluga, broj obnovljenih ekrana), a ponegdje se kolebaju (gledanost u kinima)', javljaju iz Hrvatskog audiovizualnog centra

Filmska proizvodnja u 2014. godini

Dovršeno je i prikazano 13 hrvatskih dugometražnih igranih filmova, od kojih je osam koristilo sredstva Centra. Završeno je i prikazano 11 dugometražnih dokumentarnih filmova jedan dugometražni igrano-eksperimentalni te 72 kratkometražna (animirana, dokumentarna, eksperimentalna i igrana) filma.

Na Javnom pozivu za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2014. donesene su odluke o sufinanciranju 38 naslova, od čega osam dugometražnih igranih i devet dugometražnih dokumentarnih filmova. U odabranim projektima prevladavaju mlađe autorice i autori, četiri sufinancirana igrana filma su debitantska, četiri će potpisati redateljice, a jedan je film namijenjen mlađem uzrastu. U različitim kategorijama stvaralaštva (razvoja i proizvodnje) donesene su odluke o sufinanciranju projekata u visini od 30.064.824,00 kuna.

Odlučeno je i o sufinanciranju razvoja scenarija i projekata televizijskih djela: na prvome roku donesene su odluke o ukupno 20 televizijskih scenarija (18 serijskih i dva pojedinačna) te 15 projekata (14 serijskih i jedan pojedinačni), dok su na drugome roku donesene odluke o ukupno 15 scenarija (13 serijskih i dva pojedinačna) te 6 projekata (za serijska TV djela). Ovi su se projekti imali prilike predstaviti na dvije TV burze, pred umjetničkim savjetnikom Robertom Knjazom te pred urednicima i producentima hrvatskih televizija.

Ove godine donesene su odluke o sufinanciranju 14 koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom, od čega je osam dugometražnih igranih i jedan dugometražni animirani film.

Uspjesi na međunarodnim festivalima

Hrvatski film ove je godine, više no ranije, prisutan na središnjim svjetskim festivalima. 'Takva su pravila' redatelja i scenarista Ognjena Sviličića osvaja glumačku nagradu u sekciji Horizonti venecijanskog festivala, a zatim i nagradu za najboljeg redatelja u Varšavi te Grand prix u Stockholmu i Les Arcu.


Kratkometražni njemačko-hrvatski igrani film 'Kokoška' Une Gunjak (sarajevsko-londonske autorice) u koprodukciji Siniše Juričića (Nukleus) osvojio je ovogodišnju EFA - nagradu za najbolji europski kratki film (60 festivala, 22 nagrade).

Kosac' Zvonimira Jurića počeo je festivalski život u službenoj konkurenciji Toronta, a nastavio u Solunu. 'Cure – Život druge' Andreje Štake i 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić premijerno su prikazani u Locarnu, 'Vis-À-Vis' Nevija Marasovića prikazan je na 20 međunarodnih filmskih festivala.

'Autofocus', ironični opservacijski dokumentarac Borisa Poljaka osvaja prvu nagradu Karlovih Vary u kategoriji kratkog metra. Cjelovečernji 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' osvaja nagradu na MID festu u Marseillesu. 'Ljubavna odiseja' Tatjane Božić, 'Tlo pod nogama' Sonje Tarokić i 'Mama Europa' Petre Seliškar prikazane su na ovogodišnjem Rotterdamu. 'Goli', autorski projekt Tihe Gudac osvaja Zlatno Srce Sarajeva (za dokumentarni film).


Filmski poticaji i potencijali za filmski turizam

U 2014., osam projekata prijavljenih u sustav poticaja ostvarila su pravo na povrat novčanih sredstava u visini od 20 posto ukupno učinjenih troškova u Hrvatskoj. Riječ je o međunarodnim produkcijama iz Francuske, Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Švicarske, koje su u 2014. ostvarile ukupnu lokalnu potrošnju od gotovo 90 milijuna kuna (blizu 11,5 milijuna eura), što je više nego u prethodne dvije godine zajedno. Očekivani povrat investicija za ovih osam projekata iznosit će 16,8 milijuna kuna (2,2 milijuna eura).

Osim globalno popularne HBO-ove serije Igra prijestolja (5. sezona), koja već treću godinu zaredom snima u Hrvatskoj, za Hrvatsku su se odlučile i visokobudžetna francuska TV serija Borgia (3. sezona) za francuski Canal+, švedska dječja serija The Lost Treasure of Aquila (Božić na suncu) za švedsku javnu televiziju SVT; BBC-jeva serija Jonathan Strange & Mr Norrell te američka TV serija DIG, produkcijske kuće NBC Universal koja će s prikazivanjem krenuti u ožujku 2015. Osim visoko budžetnih televizijskih serija, u Hrvatskoj su se u 2014. snimali i nizozemsko-hrvatski film Full Contact redatelja Davida Verbeeka, njemački TV film Winnetouove žene Dirka Regela te igrani film Wait for me/Čekaj me, švicarsko-makedonsko-irsko-hrvatska koprodukcija u režiji Makedonca Mitka Panova.


Kinoprikazivaštvo

Tijekom 2014., u redovnoj distribuciji hrvatskih neovisnih kina bilo je 35 dugometražnih hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija kojima je prikazivanje u manjim gradovima doprinijelo gledanosti: primjerice, dokumentarnom filmu Gangster te voli koji je kroz neovisna kina ostvario većinu svoje dobiti.

Bile su tu humanitarne akcije poput projekcija filmova Šegrt Hlapić i Košnice u koje se uključilo više od 20 neovisnih kinoprikazivača, a po prvi puta su ljubitelji animiranog filma iz drugih gradova paralelno sa zagrebačkom publikom mogli uživati u selekciji filmova s Animafesta.

Krajem ljeta u Zadru je održan prvi kino kongres svih neovisnih kinoprikazivača KIN-KONG, u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, u suradnji s Avvantura Film Festivalom – Filmforum Zadar Matchmaking i uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije. Kongres je okupio voditelje nezavisnih hrvatskih kina, predstavnike filmske industrije i profesionalce iz relevantnih europskih organizacija, a s ciljem umrežavanja i razmjene ideja. KIN-KONG je i formalno potaknuo kinoprikazivače na udruživanje, te je u studenom osnovana Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača, koja okuplja 27 neovisnih kinoprikazivača iz 24 grada.