NASTAVLJA KAO REŽISERKA

Što za film znači odlazak Angeline Jolie iza kamere?

27.11.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon objave da se holivudska zvijezda koja je osvojila Oscara za film 'Girl Interrupted' povlači iz glume jer više 'ne uživa biti u centru pažnje' provjerili smo kako domaći filmski kritičari razmišljaju o njezinom radu ispred i iza kamere

'Nikada se nisam osjećala ugodno kao glumica. Nikada nisam voljela biti ispred kamere. Nisam mislila da mogu režirati, ali nadam se da ću uspjeti izgraditi karijeru zato jer me to čini sretnom', kazala je Angelina Jolie nedavno za magazin DuJour. Najavila je da će uloga Kleopatre u biografskom filmu koji se tek očekuje biti njezina posljednja glumačka uloga.

Debi kao redateljica imala je 2007. s dokumentarcem 'A Place in Time'. Nakon četiri godine potpisala je režiju i za film 'U zemlji krvi i meda' s temom rata u Bosni i Hercegovini.

Trenutačno promovira svoj novi film 'Unbroken' o olimpijcu, trkaču i američkom pilotu Louisu Zamperiniju koji je proveo 47 dana na splavi nakon pada aviona, a preživio je i dvogodišnje zatočeništvo u japanskom logoru.

Angelina kao redateljica: nikakav revolucionarni iskorak

O tome koliko je njezina najava gubitak ili eventualni dobitak za glumačku, ali i redateljsku profesiju razgovarali smo s filmskim kritičarom Draganom Rubešom

'Iako nipošto nije riječ o lošoj glumici, Angelina Jolie imala je u svojoj glumačkoj karijeri tek dvije doista sjajne uloge - onu u Eastwoodovoj 'Zamjeni' i onu u Winterbottomovu 'Velikom srcu'. No Hollywoodu je njezino tijelo bilo važnije od glume. Njezina navodna odluka da se ubuduće strogo posveti filmskoj režiji neće biti nikakav revolucionaran iskorak u holivudskoj genezi. Njezina trivijalna pornografija nasilja zvana 'U zemlji krvi i meda' trebala je filmski učvrstiti njezin status predane humanitarke', kazao je Rubeša te se osvrnuo i na njezin novi film i buduća ostvarenja.

Angelina kao redateljica: nikakav revolucionarni iskorak

'U najnovijem biopicu o olimpijskom trkaču Luisu Zamperiniju ('Unbroken') koji je završio u japanskom logoru tijekom Drugog svjetskog rata angažirala je kao koscenariste Joela i Ethana Coena, što zvuči obećavajuće. Možda to neće biti novi Oshimin 'Merry Christmas Mr Lawrence', ali zato će za Božić ugrijati američka srca.

Njezin budući autorski projekt 'By the Sea', u kojem će glumiti s mužem koji portretira američkog pisca u Francuskoj sedamdesetih, čini mi se nekako bliži estetici vogueovskog glamuroznog putopisa. Brangelina opet napada. Ako im kemija bude upola efektna kao u 'Mr and Mrs Smith', nećemo se previše žaliti', zaključuje kritičar.

Njegov kolega i filmski teoretičar Nikica Gilić ne smatra da će se filmska umjetnost protresti odlaskom Jolie iz glume.

'Ulaskom u režiju, dakako, tek se treba dokazati - ona je početnik kao i svaki drugi i ima šansu kao i svaki drugi početnik. 'U zemlji krvi i meda' nije bio osobito dobar film, a druge njezine redateljske radove nisam vidio', objašnjava Gilić.

Angelina kao redateljica: nikakav revolucionarni iskorak