POČINJE FESTIVAL

Filmovi o dječjim pravima iz cijelog svijeta

17.11.2014 u 11:35

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 17. studenog u 19 sati, u Zagrebu se otvara Festival o pravima djece, koji već šest godina promiče dječja prava i raspravlja o aktualnim temama vezanima uz djecu i odrastanje. Ove je godine to nasilje nad djecom, a Festival će trajati čak pet dana i održavati se istovremeno u Zagrebu – gradu domaćinu, Splitu – gradu partneru te osam drugih hrvatskih gradova - Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru

Tijekom festivala prikazat će se brojni filmski naslovi djece iz Hrvatske i cijeloga svijeta, a podijeljeni su u nekoliko blokova – u jutarnjim i u večernjim terminima. Jutarnji program matineja za osnovne i srednje škole, koji se događa diljem Hrvatske u svim kinima Blitz Cinestar, čine kratki filmovi koji o dječjim pravima govore upravo kroz objektiv djece, a večernji program čine filmovi sa snažnom porukom koji su nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima u svijetu.

Ulaz je na sve projekcije besplatan.

Otvaranje Festivala u Zagrebu započinje u 19 sati u Kinu Tuškanac, a prisustvovat će mu i domaćice ovogodišnjeg izdanja – glumice Bruna Bebić Tudor te Bojana Gregorić Vejzović.

Također, pridružit će im se i glumica Zana Marjanović, koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, ovogodišnju zemlju-partnera. Na otvaranju će se prikazati kratki filmovi djece iz BiH s radionice One minute Junior Movies te kratki filmovi djece s UNICEF-ovih radionica o prevenciji nasilja iz Hrvatske, nakon čega će se održati projekcija nagrađivanog dječjeg filma 'Natjecanje – Uspon do zvijezda' (eng. The Contest – To the Stars and back) danskog redatelja Martina Miehe-Renarda. Radi se o filmu koji tematizira pitanje zlostavljanja djece u okruženjima različitih religija i etničkih skupina. Film je prikazan na ovogodišnjim revijama Berlin International Film Festivala te Festivala dječjeg filma u Torontu.

Program u Splitu svečano će se otvoriti u srijedu, 19. studenoga, no već je započeo rad filmskih radionica u Gradskoj knjižnici Marka Marulića te je otvorena izložba 'Djetinjstvo u Hrvatskoj – tri priče i poplave' u Centru Joker. Projekcije filmova u drugih osam hrvatskih gradova održat će se u četvrtak i petak, 20. i 21. studenoga.