U ZAGREBU I RIJECI

Film 'Love is Strange' otvara 12. Human Rights Film Festival

14.11.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Dvanaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF), posvećeno angažiranim i autorskim filmovima, održat će se od 8. do 14. prosinca u zagrebačkom kinu Europa i od 11. do 14. prosinca u riječkom Art-kinu, a otvara ga film Love is Strange Ire Sachsa, jednog od danas najintrigantnijih predstavnika američkog nezavisnog filma

Glavni filmski program Human Rights Film Festivala donosi više od 25 novijih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova te će se i ove godine premijerno prikazati neka od najzapaženijih aktualnih ostvarenja, najavili su organizatori festivala, Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK.

Love Is Strange novi je Sachsov izlet u život LGBT-zajednice, premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu. Film prati Bena i Georgea, istospolni par s Manhattana, koji nakon četiri desetljeća žele stupiti u brak, no planove im otežava dogmatska tradicija i gospodarska kriza.

Tragičnu, a istinitu priču o mladom neoženjenom paru iz sjevernog dijela Malija donosi redatelj i producent Abderrahmane Sissako u francusko-mauritanskom filmu Timbuktu. Mučna je to priča ljubavnog para koji islamski ekstremisti zbog nezakonite vanbračne djece pred stotinama ljudi kamenuju na smrt u središtu grada Aguelhoka. Autor u svojoj filmografiji bilježi kratke, igrane i dokumentarne filmove u kojima se bavi iskustvima emigranata i vezama između afričkih i zemalja zapadnoga svijeta.


Još jednu istinitu priču donosi film Tigers Oscarom nagrađenog Danisa Tanovića. U toj drami prati se sudbina mladog Ayana, Pakistanca koji za život zarađuje prodajući jeftine lijekove lokalne izrade, no nakon što odluči nastaviti karijeru na višoj razini shvati da su lijekovi svjetskih korporacija i njihove agresivne marketinške kampanje krivi za smrt velikog broja novorođenčadi. Zbog toga diže svoj glas, a u borbi mu pomaže International Baby Food Action Network (IBFAN). Syeda Aamira Razu glumi zvijezda Bollywooda, Emraan Hashmi.

Uz glavni program, održat će se niz popratnih događanja s diskusijama organiziranima u suradnji s brojnim ljudsko-pravaškim organizacijama.

Jedna od tih suradnji je ona s Uredom Europskog parlamenta Panorama Saharov, vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Ovogodišnji dobitnik te nagrade je doktor Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u Demokratskoj Republici Kongo. Tom se temom bavi i britanska redateljica, fotonovinarka Fiona Lloyd-Davies u svom dokumentarnom filmu Seeds of Hope koji prati život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.

Program u Rijeci organizira se u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Love Is Strange