ONE TAKE FILM FESTIVAL

David Cronenberg i 3D portret Marine Abramović u Zagrebu

29.10.2014 u 12:06

One Take Film Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Uskoro u Zagrebu započinje sedmo izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru. ONE TAKE FILM FESTIVAL održat će se od 16. do 18. studenog 2014, a uz službeni program konkurencije festival nudi mnoga popratna događanja

U sklopu programa pod nazivom ONE TAKE IN SPACE, nakon Sundancea, Toronta i međunarodnog filmskog festivala u Vancouveru, zagrebačkoj publici bit će predstavljen 3D film Portret Marine Abramović (130919 A Portrait of Marina Abramovic) američkog redatelja Matthua Placeka. Film je autorov debut u seriji 3D videoportreta snimljenih u jednom kadru i bez dijaloga.

Slavna crnogorska konceptualna umjetnica Marina Abramović, koja u svojoj prebogatoj umjetničkoj karijeri osvaja mnogobrojne nagrade, predstavlja se u ovome filmu na posve neobičan i zanimljiv način. Originalna glazba u filmu temelji se na drevnim grčkim pjesmama koje je prevela i snimila srpska pjevačica Svetlana Spajić, a producirao glazbeni producent Thomas Bartlett.

Portret Marine Abramović zagrebačkoj publici bit će predstavljen u izložbenom prostoru Greta, od ponedjeljka 17. 11. do petka 21. 11. 2014.

U službenoj konkurenciji 7. One Take Film Festivala svoje mjesto našao je najprovokativniji redatelj današnjice, jedan od začetnika žanra tjelesnog horora koji istražuje ljudske strahove od tjelesnih transformacija i infekcija, nenadmašni majstor strave David Cronenberg. Najnovijim kratkometražnim filmom Gnijezdo (The Nest) vraća se svojim opsesijama s početka filmske karijere, a njime se na festivalu natječe za jedinu festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala.

U filmu se mlada žena (Evelyne Brochu) susreće s nekonvencionalnim plastičnim kirurgom u čijoj se ulozi pojavljuje sam redatelj, a sve u prostoru koji neki opisuju kao niskobudžetni Frankensteinov laboratorij. Ona želi odstraniti bradavicu lijeve dojke, no ne iz razloga koji vam prvi pada na pamet, već iz potpuno neočekivanog, kojemu ćete se najmanje nadati, a kakvog se može dosjetiti valjda jedino Cronenberg.