BOGAT PROGRAM

Hrvatski filmovi u Parizu i Poitiersu

29.11.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Novi filmski programi u Parizu i Poitiersu u sklopu Festivala hrvatske kulture u Francuskoj

Festival hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici) nastavlja se dvama filmskim događajima. U renomiranom pariškom kinu Forum des Images bit će prikazani filmovi Dalibora Matanića, Branka Schmidta i Rajka Grlića, dok će na Međunarodnom festivalu filmskih škola u Poitiersu biti predstavljeni kratkometražni radovi Hane Jušić, Sonje Tarokić, Barbare Vekarić Matije Vukšića

Nakon uspješno održanih Dana suvremene hrvatske kinematografije u Parizu te retrospektiva hrvatskih klasika na Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, gdje je Vatroslav Mimica primio nagradu za životno djelo, filmski program Festivala hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici) nastavlja se novim filmskim događajima.

 

Od 30. studenoga do 9. prosinca renomirano pariško kino Forum des Images održat će četvrto izdanje festivala Stanje svijeta… i filma (Un état du monde… et du cinéma). Cilj festivala je promatrati, analizirati i propitkivati svijet kroz film, a u sklopu programa prikazuju se suvremeni radovi iz različitih dijelova svijeta. Hrvatska kinematografija bit će predstavljena u sklopu programa '20 godina nakon rata, kinematografija zemalja iz bivše Jugoslavije', a predstavit će je tri naslova: 'Kino Lika' (2008) Dalibora Matanića, 'Metastaze' (2009) Branka Schmidta i 'Karaula' (2009) Rajka Grlića. Matanić i Grlić bit će prisutni na projekcijama, a sudjelovat će i na panelu 'Kinematografije bivše Jugoslavije: zajednička sudbina između jugonostalgije i Europske unije?' s redateljicama Aidom Begić i Milom Turajlić, direktorom Sarajevo film festivala Mirsadom Purivatrom i ostalima. Projekcije će se održavati od 6. do 8. prosinca.

Od 30. studenoga do 6. prosinca u francuskom Poitiersu održava se i 35. izdanje Međunarodnog festivala filmskih škola (Rencontres Henri Langlois). Na festivalu će biti prikazan program kratkometražnih studentskih filmova nastalih na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti: 'Benjamin' Matije Vukšića, 'Kurvo!' Sonje Tarokić, 'Prva dama Dubrave' Barbare Vekarić i 'Zimica' Hane Jušić. Program je nastao u suradnji sa Zagreb film festivalom, koji će se u Poitiersu prezentirati i izborom filmova iz prvog dijela omnibusa 'Zagrebačke priče'. Poseban gost festivala je i redatelj Rajko Grlić, a ovom prilikom festival je organizirao i projekciju dvaju njegovih filmova: 'Karaula' i 'Neka ostane među nama' (2010).

Program je nastao u suradnji Akademije dramske umjetnosti, Zagreb film festivala, Međunarodnog festivala filmskih škola u Poitiersu i Hrvatskog audiovizualnog centra.