NEMATERIJALNA BAŠTINA

Francuzi upoznaju ojkanje i istarsko pjevanje

26.10.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Okrugli stol o hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu, ojkanju i dvoglasju tijesnih intervala Istre, Kvarnera i Hrvatskog primorja, održat će se 26. listopada u Maison des Cultures du Monde

U okviru Dana hrvatske kulture u Francuskoj namjera je predstaviti istaknuta dobra hrvatske nematerijalne kulture nedavno upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

U prvom dijelu predstavljanja predviđen je okrugli stol na kojem će hrvatski stručnjaci zajedno s francuskim kolegama kao i s izvođačima prikazati i komentirati primjere hrvatske nematerijalne kulture. Nematerijalna kultura podrazumijeva životnu snagu znanja i praksi koje se prenose s generacije na generaciju i u stalnoj su mijeni i pokretu.

Francuzima će bit predstavljeno ojkanje i dvoglase tijesnih intervala. Na okruglom stolu govorit će Tvrko Zebec i Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Rut Carek iz Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Martina Šimunković iz Ministarstva kulture te etnomuzikologinja Anne-Florence Borneuf.

Drugi dio projekta je koncert koji će se, kao i okrugli stol, održati u prestižnoj pariškoj palači kulture 'Maison des Cultures du Monde – Centre français du patrimoine culturel immatériel (CFPCI)'.

Namjera koncerta je prikazati reprezentativne primjere glazbovanja dvaju hrvatskih tradicijskih glazbenih fenomena – ojkanja i dvoglasja tijesnih intervala Istre, Kvarnera i Hrvatskoga primorja.

Koncepciju koncerta, odabir izvođača, programa te uvježbavanje programa obavit će Joško Ćaleta, stručni suradnik Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

Na koncertu će nastupiti istarski glazbenici Noel Šuran, Zoran Karlić, Dario Marušić i Ines Drašković, a ojkanje će predstaviti skupine iz Imotska krajine i Bekije (Mile Sesar, Drina Sesar, Ante Boban, Smiljan Glavaš) i Dalmatinske zagore (Dragica Viljac, Rosa Škember, Ivanka Hrabar, Jozo Abaza).