NOVI VAL

Suvremena hrvatska animacija u Parizu

19.10.2012 u 15:46

Bionic
Reading

U sklopu kulturne sezone 'Croatie, la voici', Francusko udruženje animiranog filma upriličit će projekcije hrvatske suvremene animacije na 11. festivalu animacije u organizaciji Agencije za kratkometražne filmove i Hrvatskog audiovizualnog centra te će potrajati od 20. do 31. listopada 2012. u Centre Pompidou, a nakon toga će se filmovi sve do prosinca prikazivati diljem Francuske

Program kratkih animiranih filmova osmišljen je da bi se mladim i dosad slabo poznatim umjetnicima animacije otvorio prozor u Francusku. Program će iz Pariza otputovati na 20 različitih lokacija u Francuskoj. Festival animacije se svake godine u isto vrijeme odvija u 100 francuskih gradova te u preko 40 zemalja diljem svijeta.

Povijest hrvatske animacije započela je sredinom 1950-ih godina u Zagrebu, kada je skupina animatora stvorila stil animacije sa snažnim identitetom koji je ubrzo prihvaćen i priznat na Zapadu. Zagrebačka škola postala je legendom zahvaljujući znatnoj produkciji (preko 600 filmova) stvorivši tako snažan identitet koji je prepoznat i na međunarodnoj sceni zahvaljujući svojoj originalnosti.

Utjecaj Zagrebačke škole nastavio se sve do 1990-ih. Nakon godina snažnih gospodarskih i geopolitičkih turbulencija produkcija je u porastu, neprestano se stvara te se osnivaju novi festivali, a nova generacija umjetnika spremna je nastaviti putovima svojih prethodnika. Iako zagrebački duh nije stvar prošlosti (naime neki 'stariji' umjetnici nastavljaju stvarati filmove), novi val hrvatske animacije proizlazi iz brojnih privatnih animacijskih studija – zajedno s državnom institucijom, studijem Zagreb Filmom – koji promiču nove autore i tehnike.

U selekciji su film Gorana Stojnića 'Mačka' (2011), Marka Meštrovića 'Zašto slonovi?' (2012), Martine Lukanović 'Prva jutarnja' (2010), Darka Vidačkovića 'Mobitel Mania' (2008), Veljka Popovića 'Dove sei, amor mio' (2011), Veljka Popovića 'Moj put' (2010), Darka Masneca 'Ja već znam što čujem' (2012), Michaelae Müller 'Miramare' (2010) te 'Otac' (2012) autora Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Asparuha Petrova, Veljka Popovića,Rositse Raleva i Dima Yagodina

Devet filmova u selekciji svjedoči o snazi i inventivnosti novije hrvatske animacije koju će osobno predstaviti Marko Meštrović i Veljko Popović. Popović je rođen 1979. u Splitu te je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivatelj je Limonade 3d te je asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Marko Meštrović je redatelj i glazbenik rođen 1972. u Stuttgartu, a 1997. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i bavi se animacijom od 2000. godine.