IZLOŽBA U FRANCUSKOJ

Hrvatsko podmorje kroz fotografije

15.10.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Od 11. do 31. listopada u Aix-en-Provence održava se izložba zbirke fotografija podmorskih arheoloških nalazišta koja je nastala francusko-hrvatskom suradnjom te je već bila izložena u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu krajem 2012.

Izložba se sastoji od dva dijela: prvi je dio posvećen nalazištima u Dalmaciji (Caska i Pakoštane), a drugi lokalitetu Loron u Istri.

Lokalitet Loron koji je otvoren je 1994. sadrži značajno nalazište amfora, ali i keramičkih posuda, u Caski u blizini Novalje na Pagu proučavala se izvrsno sačuvana olupina broda, a kod Pakoštana poprište kasnoantičkog brodoloma.

Izloženo je dvadeset i jedno djelo profesionalnih podmorskih fotografa koji su pratili višegodišnja iskopavanja, čime ne samo da su dokumentirali proces iskopavanja i rad uključenih arheologa, već te fotografije predstavljaju i učinkovito znanstveno oruđe za približavanje podmorskih nalazišta široj javnosti.

Uz samu izložbu u Turističkom uredu u Aix-en-Provence održat će se i Festival znanosti s temom 'Energija Mediterana' od 10. do 14. listopada na kojemu će se osvijetliti i drugi aspekti podmorske arheologije.

U organizaciji su sudjelovali Francuski institut u Zagrebu, Sveučilište u Zadru, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del Territorio Parentino, CNRS, Centre Camille Julien i Sveučilište Bordeaux III.