INSPIRACIJA S YOUTUBEA

Performans posvećen amaterskim videima

02.10.2012 u 10:11

Bionic
Reading

U sklopu Festivala d'Automne i Festivala Hrvatske u Francuskoj, od 26. do 29. rujna u Ménagerie de Verre izvodit će se performans Forecasting Giuseppea Chica i Barbare Matijević u produkciji zagrebačke grupe De facto

Festival d' Automne najvažnije je pariško kulturno događanje koje svake godine okuplja međunarodna ostvarenja u polju kazališta, glazbe i likovne umjetnosti.

Hrvatsko-talijanski dvojac Matijević i Chico upustio se od 2008. u zajednički rad na trilogiji pod naslovom 'Teorija performansa budućnosti ili Jedini način spasa od masakra jest taj da mu postanemo autori?'.

Pronalazeći izvore u povijesti, pop kulturi, umjetnosti, znanosti, videoigrama, filmu i glazbi, Chico i Matijević nastoje izgraditi nove načine pripovijedanja između dokumentarnoga i fikcije.

U prva dva dijela polaze od povijesnih i biografskih elemenata: nakon nagrađivanog prvog dijela trilogije - 'I AM 1984', drugi dio 'Tracks' nastavlja razvijati ideju 'uprizorivanja povijesti' te se nakon 1984. fokusira na 1989. godinu.

'Forecasting' se temelji na zbirci amaterskih videa preuzetih s najpopularnijeg internetskog servisa za razmjenu video sadržaja - YouTubea.

Performans video materijale koristi kao okidače raznih fikcija, spremište znakova i značenja koja posjetitelju nameću vježbu u obradi informacija, prostoru između fragmentarne empirijske neposrednost i hiperapstrakcije.

Na pozornici izvođačica manipulira laptopom na čijem se zaslonu nižu videi s YouTubea, od kojih svi poštuju mjerilo 1:1, tj. odgovaraju realnim veličinama osoba i predmeta. Iza ovog naoko jednostavnog kriterija proizlazi iznenađujući niz prostornih i vremenskih pomaka.

Zaslon postaje mjesto raskrižja između tijela izvođačice i dvodimenzionalne svijeta slika koji pripadaju drugim ljudima, na drugim mjestima.

Rezultat je vrtoglavo hibridan doživljaj, zona neodređenosti koja fluktuira ovisno o prirodi samih videa - u rasponu od banalnosti svakodnevnih situacija, radnji i predmeta, do mogućnosti njihove transformacije u nove alate samopripovijedanja.

'De facto' u manifestaciji Croatie, la voici sudjeluje s čak dvije produkcije pa će tako od 9. do 11. studenoga na festivalu Međunarodni koreografski susreti u Seine-Saint-Denisu gostovati plesni solo 'Love will tear us apart' autora Saše Božića i Petre Hrašćanec.