50 GODINA HR FILMA

Domaći filmovi na Festivalu hrvatske kulture u Francuskoj

12.07.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Od rujna do prosinca ove godine u Francuskoj će se predstavljati hrvatska kultura, pa tako i film

Trinaest skulptura Ivana Meštrovića, ojkanje, performansi, predstavljanje književnih djela, Žeželjevi stripovi, koncerti, konferencije, fotografije..., samo su mali dio velikog projekta predstavljanja hrvatske kulture u Parizu. Festival hrvatske kulture u Francuskoj održavat će se nekoliko mjeseci, cijelu jesen i zimu, a u sklopu ambicioznog predstavljanja kulturne baštine i suvremenih kulturnih dostignuća zemlje planirano je i nekoliko atraktivnih filmskih događanja.

Program posvećen suvremenom hrvatskom filmu zakazan je za studeni, a uključuje odabir od 12 do 15 dugometražnih filmova. Selektor je Vincent Malaus, koji surađuje s HAVC-om. Predviđene su dvije projekcije dnevno u Salle l'Arlequin i RefletMedicis, a program će pratiti poseban tematski dodatak svjetski uglednog filmskog časopisa CahiersduCinéma, koji će na 16 stranica predstaviti hrvatski film u svim segmentima, objaviti intervjue s filmskim redateljima te donijeti kritičku analizu pojedinih aspekata ili važnih razdoblja u povijesti hrvatske kinematografije.

Razdoblje od 16. do 24. studenog rezervirano je za Panoramu hrvatskog filma kroz 15-ak naslova nastalih od 1950. do 2000. godine. Program uključuje hommage Branku Baueru, a popratni je program posvećen animaciji i Zagrebačkoj školi animiranog filma.

Autorski i eksperimentalni film dobio je termin u listopadu (od 12. do 17. listopada), a riječ je o šestodnevnom ciklusu koji daje presjek naslova od 30-ih godina 20. stoljeća (Oktavijan Miletić), preko filmova Vlade Kristla, Mihovila Pansinija, Tomislava Gotovca i Ivana Martinca, do filmova Ladislava Galete i Ane Hušman