VAŽNO GOSTOVANJE

Zvijezda suvremene umjetnosti Damien Hirst izlaže u Banjoj Luci

22.03.2016 u 09:50

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih svjetskih suvremenih umjetnika Damien Hirst gostuje sa svojim izložbenim projektom u susjednoj Bosni i Hercegovini. Izložba 'Nova religija' otvorena je u četvrtak u Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci

Britanski umjetnik Damien Hirst jedan je od najznačajnijih predstavnika umjetničkog pokreta Young British Artist's (YBA) u Velikoj Britaniji i dobitnik prestižne Turnerove nagrade.

Izložbom 'Nova religija' Hirst pokušava potaknuti na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i znanosti, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti što nam pomažu pronaći svoj životni put.

Koristeći se ovim univerzalnim temama, Hirst u svojoj 'Novoj religiji' suprotstavlja znanost i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, s jedne strane osjećajan, privržen i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je s druge strane analitički hladan i odbojan, pod utjecajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinsku profesiju.

Postav izložbe je osmišljen kao kompaktna cjelina s 44 grafike i četiri skulpture koje čine 'Novu religiju', a funkcioniraju kao ciklus fresaka – od 'Stvaranja svijeta' do 'Posljednjeg suda'.

Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu s križem optočenim tabletama u obliku dragulja, dječjom lubanjom i srcem omotanim bodljikavom žicom te tabletom isklesanom u mramoru. Ovi elementi, koji čine 'Novu religiju', tvore kapelu posvećenu želji da se smrtnost drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočavanju sa smrću.

Izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske ovaj veliki izložbeni projekt, prezentiran prvi put u Londonu 2005., nastavio je svoju veliku turneju koja je uključivala i prestižne muzeje i galerije Velike Britanije, Italije, Grčke, Rusije, Norveške i Poljske. Fokusirana više na jugoistočnu Europu, izložba u Banjoj Luci organizirana je u suradnji s British Councilom i londonskom galerijom Paul Stolper.