TRODNEVNI FESTIVAL

Završili Dani performansa u Varaždinu

11.06.2012 u 09:46

Bionic
Reading

Performansom umjetnice Renate Poljak u bivšoj sinagogi, kojim su u četvrtak, 7.lipnja i otvoreni, u Varaždinu su završili 11. Dani performansa

'Okupili smo u Varaždinu umjetnike iz Hrvatske i inozemstva različitih generacija, od onih mlađih koji su tek u proboju s novim idejama, ali i doajene koji nas još iznenađuju svojom žestinom i luckavošću', istaknuo je na zatvaranju festivala idejni začetnik Dana performansa i ravnatelj Galerijskog centra Varaždin Ivan Mesek.

Dodao je da je šest projekata festivala – dalo presjek 'onoga što performans jest i može biti'.

U četiri dana festivala, građani su na nekoliko lokacija u središtu Varaždina mogli vidjeti performanse hrvatskih i inozemnih umjetnika Marka Markovića, Renate Poljak, Svena Stilinovića, Janosa Sugara, Zefreya Throwella i Genevieve White, a organizirana su bila i druženja građana s umjetnicima.

'Bilo je od dramatičnih, brutalnih i krvavih performansa do vrlo poetičnih, šaljivih i interaktivnih, onih u kojima su se koristile visoke tehnologije do onih koji su izvedeni uz pomoć obične špage i stakla', rekao je Mesek.

Dani performansa ove su godine bili djelomice povezani s IMPUT festivalom – manifestacijom posvećenom prošlosti i sadašnjosti računalne tehnologije. Njima su ponovno aktivirani prostori u gradu koji, kako je istaknuto, imaju puno potencijala, a još nisu u punoj funkciji. Među njima je i bivša sinagoga koja će nakon obnove biti sjedište Galerijskog centra.

Dane performansa u Varaždinu organizirali su varaždinski Galerijski centar i Grad Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture.