32. po redu

Započeli su 'Krležini dani u Osijeku': program uključuje znanstveni skup o hrvatskom teatru, izložbu posvećenu kostimografiji i dvije kazališne predstave

07.12.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Uvodno izlaganje o svome spisateljskom radu imat će pisac i dramatičar Borivoj Radaković

Od 7. do 10. prosinca održat će se 'Krležini dani u Osijeku', po 32. put.

Okosnica programa te tradicionalne, teatrološko- kazališne manifestacije je znanstveni skup pod nazivom 'Devedesete u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, drugi dio', s više od 30 sudionika, a uvodno izlaganje o svome spisateljskom radu imat će pisac i dramatičar Borivoj Radaković.

Kako se ističe u najavi, riječ je o drugom u nizu tematski povezanih skupova kojim će se, na poticaj Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, u sljedećih nekoliko godina obraditi hrvatska drama i kazalište u protekla tri desetljeća (1991.–2020.) te početi rad na ispisivanju skupne povijesti suvremene hrvatske dramske književnosti i kazališta.

Program ovogodišnjih Krležinih dana uključuje i izložbu 'Beskompromisno svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj Ajki' autorica Martine Petranović i Ivane Bakal u organizaciji ULUPUH-a, Zagreb. Također, u programu je predstavljanje zbornika s prošlogodišnjih Krležinih dana te nekoliko recentnih teatroloških izdanja, a bit će prikazane i dvije kazališne predstave, 'Zmajevi koji ne lete' Ivane Šojat i 'Viđenje Isusa Krista u kasarni V. P. 2507' Ive Brešana.

'Krležini dani u Osijeku' održavaju se u suorganizaciji Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku i osječkog Filozofskoga fakulteta.

Čitav program 32. Krležinih dana u Osijek dostupan je na ovoj poveznici.