U SPLITU

Započela nova koncertna sezona 2021./2022.

05.10.2021 u 22:14

Bionic
Reading

Koncertom respektabilnog međunarodnog komornog ansambla u kojem su svirali članovi Zadarskog komornog orkestra u utorak navečer, u dvorani Hrvatskog doma u Splitu, svečano je otvorena nova koncertna sezona 2021./2022

V.d. ravnatelja Hrvatskog doma Marin Kaporelo je novinarima rekao kako se nova sezona nastavlja na ono što su u svojoj prvoj osnivačkoj sezoni zacrtali, a to je program koji ima pet ciklusa i to zlatni, baštinski, splitski, ciklus suvremene glazbe i jazza, te ciklus plus program mladi za mlade.

"Program je dosta raznolik i nudi razne sadržaje od stare baštine, suvremene glazbe, jazza. Na neki način stavlja naglasak na komornu i klasičnu glazbu, a imamo i drugih sadržaja. Usudio bih se reći da je zajednički nazivnik svega toga upravo kvaliteta. Na koncerte nam dolaze glazbenici iz cijelog svijeta, iz Hrvatske također, kao i iz Splita. Dovodimo poznata svjetska i hrvatska imena, ali u splitskom ciklusu dovodimo splitska imena koja godinama nismo čuli u Splitu", kazao je Kaporelo.

Novu koncertnu sezonu Hrvatskog doma Split otvorio je respektabilni međunarodni komorni ansambl u kojem su svirali članovi zadarskog komornog orkestra Marco Graziani, Lucija Brnadić i Branimir Pustički, potom ugledni crnogorski violinist Roman Simović koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra te počasni koncert-majstor Zadarskog komornog orkestra, prvi violončelist Orkestra Minhenskog radija Uladzimir Sinkevich.

Ansambl čini i prva violistica Birminghamskog simfonijskog orkestra Milena Simović i splitska pijanistica Katja Repušić, docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izveli su Klavirski kvintet u f-molu, op. 34, Johannesa Brahmsa i gudački sekstet Sjećanje na Firencu, op. 70, Petra Iljiča Čajkovskog.

Kako su najavili organizatori, u novoj koncertnoj sezoni publiku očekuje 35 +1 koncert, a podijeljeni su u pet različitih tematskih ciklusa. Ističu da je glavna odrednica programa kvaliteta, ali i raznolikost sadržaja od uglednih solista, programa komorne glazbe, jazza, pa do baštinskih sadržaja i rane glazbe.

Tako će se zajedno sa publikom prisjetiti važnih obljetnica brojnih skladatelja i to The King’s Singers, Gudački sekstet Berlinske filharmonije, Núria Rial i Edin Karamazov, Zbor Hrvatske radiotelevizije, Ricercar Consort, Papandopulo kvartet, Anzû quartet, Klasična hrvatska četvorka, Matija Dedić, Simon Trpčeski, Ante Jerkunica i Martina Filjak, Lovre Marušić, Međunarodni orkestar harmonikaša, Zoran Velić i ostali.