održivi grad

Zagreb dobiva mjesto koje je potpuno 'po mjeri čovjeka'

08.06.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Kreativno susjedstvo 'zone Martićeva' ugostit će od 13. do 18. lipnja drugo izdanje festivala Design District Zagreb, koji će ove godine, u dužem, raznovrsnijem i 'zelenijem' izdanju, na 60-ak mikrolokacija okupiti oko 220 sudionika s bogatim programom sadržaja, a čije će središte biti Ratkajev prolaz

Festival organizira Dizajn centar Zagreb, a uvodno ga je u 'privremenoj galeriji' u praznom gradskom prostoru u Bauerovoj ulici 9, koji je također dio ovogodišnjeg festivalskog programa, najavila kreativna direktorica Ira Payer.

Istaknula je kako festival i ove godine, nakon prošlogodišnjeg inauguralnog izdanja koje je nadmašilo sva očekivanja, nastavlja s afirmacijom novih načina konzumacije kulturnih sadržaja u okviru javnih prostora, uz suradnju svih lokalnih dionika kulture.

Projekt je već u svojem prvom izdanju uspio u misiji ukazivanja na potrebu oživljavanja neiskorištene kvartovske infrastrukture te je generirao zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika, rekla je Payer, a dodatni vjetar u leđa dale su mu brojne nagrade, među kojima se ističe Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva koju je dobio u rujnu prošle godine kao projekt koji je najsnažnije obilježio hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine.

'To je zaista velika stvar za jedan festival koji tek počinje, osobito s obzirom na čitav niz sadržaja i kvalitetnih dizajnerskih projekata koji već postoje', ocijenila je.

Snažniji fokus na ekologiju

Ove godine, uz već prošle godine provjereno posjećene sadržaje, festival će imati snažniji fokus na ekologiju i održivi razvoj, a njegov će središnji dio biti Ratkajev prolaz, koji će se za tu prigodu transformirati u 'Zeleni Ratkaj - održivi grad po mjeri čovjeka'.

Projekt je dio novog 'Zelenog programa' DDZ-a, unutar kojeg će biti izloženi svi 'zeleni' sadržaji koji pridonose obazrivom i funkcionalnom korištenju resursa u Design Districtu.

Voditeljica Zelenog programa Maja Subotić Šušak pojasnila je kako je ta inicijativa rezultat želje da se ukaže na važnost 'zelenog sadržaja' unutar grada, ali i na važnost uključivanja građana u procese odlučivanja o urbanističkim rješenjima.

'Ratkajev prolaz obogatit ćemo zelenim sadržajem kako bismo građane potaknuli na promišljanje, uključivanje i sudjelovanje u donošenju odluka o poboljšanju gradske urbanizacije i zelenih površina', rekla je Subotić Šušak, koja je uz arhitekticu Ivu Peručić ujedno koautorica koncepta.

Time se htjelo pokazati kako se obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa može transformirati gradske prostore u mjesta za opuštanje i druženje.

Središte 'Zelenog Ratkaja' bit će instalacija mobilnog, urbanog povrtnjaka u kojem je moguće proizvesti ekološku hranu, čime se želi ukazati na to da javni gradski prostor osim mjesta konzumacije može postati mjestom edukacije i produkcije, pojasnila je.

Na značenje zelenih površina posjetitelje i stanovnike podsjećat će i pop-up šuma, koja će tijekom festivala niknuti u 'Zelenom Ratkaju', a u Prolaz će se privremeno useliti i nekoliko strojeva za reciklažu napravljenih prema nacrtima nizozemskog dizajnera Davea Hakkensa, pomoću kojih će svi posjetitelji moći reciklirati svoju plastiku i kreirati predmete prema postojećim kalupima.

Dijalog sa stanovništvom kvartova

Nekoliko je središnjih programskih okosnica festivala, među kojima se ističe dio pod nazivom 'Urbanističko sučelje'. Riječ je o, kako je pojasnio arhitekt Bojan Mucko, 'pokušaju da se obuhvat područja DDZ-a – dio grada uokviren Draškovićevom, Vlaškom, Držićevom i Zvonimirovom ulicom - iščita iz različitih perspektiva'.

'Budući da festival funkcionira kroz prostorni aspekt, ove godine pokušali smo iščitati koji sve drugi korisnički slojevi postoje te smo ih u fazi istraživanja konceptualizirali na tri razine – kao zdravstveni, kulturni i stambeno-komunalni korisnički sloj', rekao je Mucko, ujedno jedan od autora koncepta tog dijela programa.

'Željeli smo istražiti može li festival poput ovog poslužiti kao neka vrsta dijaloškog okvira, uspostaviti nove kanale komunikacije, i međusobne, ali i sa stanovništvom kvarta i korisnicima', dodao je.

Koncept, kako je rekao, funkcionira na dvije razine: 'Prva je diskurzivni program koji podrazumijeva panele o kulturnoj, zdravstvenoj i stambeno-komunalnoj perspektivi. Drugi će format biti radionički, gdje će se tijekom festivala uključiti studenti i stručnjaci raznih disciplina, u nekoj vrsti narativnog eksperimenta koji želi polje DDZ-a oslikati kao polje različitih, često nepomirljivih paradigmi, dajući pritom veću vidljivost različitim kvartovskim akterima koji nisu nužno povezani s komercijalnim i kreativnim sektorom.'

Stvaranje inkubatora kreativnih ideja

U programu festivala aktivno sudjeluje i Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture, i to putem programa u sklopu kojeg će biti predstavljeni kreativni hubovi iz Europe.

Načelnica sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove MK Anja Jelavić pojasnila je kako je riječ o poticajnom obliku poslovnog funkcioniranja koji okuplja kreativce i umjetnike u zajedničke prostore gdje stvaraju, razmjenjuju ideje i povezuju se u kreativnom okruženju.

'Kreativni hubovi inkubatori su ideja i baza u kojoj se sastaju stvaralački potencijal s kapitalom i poslovnom vizijom, za što u Hrvatskoj postoji sve veći interes', rekla je Jelavić.

Na DDZ će doći predstavnici različitih primjera hubova iz Europske unije, koji će s nama podijeliti svoja iskustva u sklopu programa 'Kreativno jutro', namijenjenog široj javnosti, te 'Kreativno umrežavanje', koji je namijenjen dionicima industrije. 

Suradnja s DDZ-om potvrda je prošlogodišnjih sjajnih rezultata te manifestacije, koja predanim radom i profesionalnim pristupom doprinosi podizanju svijesti o kulturnim i kreativnim industrijama, napomenula je Jelavić, poručivši kako je sigurna da će ona doprinijeti daljnjem razvoju kreativnih hubova u Hrvatskoj.

I ove godine realizaciju festivala aktivno podupire Turistička zajednica Grada Zagreba, čija je direktorica Martina Bienenfeld istaknula kako se od prvog trenutka između te institucije i festivala dogodila 'ljubav na prvi pogled'.

'To je jedan sjajan projekt koji je dobro odjeknuo ne samo u kulturnim i dizajnerskim krugovima, u profesionalnoj užoj javnosti, već i u čitavoj Hrvatskoj i svijetu, postavši jedno od najvažnijih događanja ljetne zagrebačke sezone, idealna platforma koja širu turističku zonu grada uključuje u sve ono čime se Grad danas s ponosom može svugdje u svijetu predstaviti', rekla je Bienenfeld.

Program osmišljen kao jako puno malih događanja

Koncipiran kao niz pažljivo osmišljenih festivalskih događanja, koji preplitanjem dizajna, arhitekture, umjetnosti, ugostiteljske i ine ponude želi pretvoriti 'kreativnu zonu Martićeva' u vibrantno gradsko središte s fokusom na lokalni dizajn, arhitekturu i umjetnost, festival i ove godine nudi raznovrstan program za sve dobne skupine.

'Ove godine program je koncipiran kroz jako puno malih događanja u čitavom kvartu, radionica, predstavljanja i druženja koja će se simultano odvijati. Mislim da smo uspjeli postići raznovrstan, smislen program koji stvara zaokruženi puzzle i istodobno se obraća svima', ocijenila je Payer.

Iz programa je još izdvojila izložbu fotografija 'Kvart osobno', mlade fotografkinje Marije Gašparović u prizemlju Vojne bolnice u Vlaškoj 87, te izložbu nagrađenih fotografa Pavla Pavlovića i Maka Melchera Galeriji 3.14.

Program 'Street Wisdom' ponudit će posjetiteljima u svakoj kvartovskoj ulici 'inspiraciju i odgovore na razne dileme'; ponovo će se održati natjecanje 'Hacking IKEA' – potraga za jedinstvenim, duhovitim i neočekivanim dizajnerskim rješenjima, a tko želi moći će se okušati i u pisanju arhitektonske kritike, izrađivanju umjetničke strip razglednice i raznim drugim 'festivalskim kreiranjima'.

Svi sadržaji kreću već prvog festivalskog dana u utorak 13. lipnja, a cjelovit raspored događanja dostupan je od srijede na službenoj stranici projekta, www.designdistrict.hr.

'Želimo komunicirati dizajn kao opću kreativnu profesiju koja zaista može poboljšati život kvarta, pokazati da to nije nešto ekskluzivno, već da stvara nove komunikacijske kanale za zajednički i, u perspektivi, bolji i kvalitetniji život', poručila je Payer.