BAD SEX AWARD

Za najgori opis seksa natječu se Aleksandar Hemon i Morrissey

18.11.2015 u 16:42

Bionic
Reading

Prije 23 godine britanski književni časopis The Literary Review pokrenuo je nagradu za najgore opise seksa, a ove godine u žestokoj konkurenciji nalaze se Aleksandar Hemon, Morrissey, Richard Bausch, Joshua Cohen, Lauren Groff, George Pelecanos, Tomas Espedal i stara majstorica zanata Erica Jong

Cilj je 'skrenuti pažnju na slabo napisane, besmislene i izlišne opise seksa u suvremenoj prozi te ih obeshrabriti', formulirali su kritičari The Literary Reviewa kada su pokrenuli godišnju nagradu za najgori opis seksa – Bad Sex in Fiction Award. I u 2015. se našlo više nego dovoljno kandidata, njih čak osam koji se natječu za duhovitu, ali ne uvijek i omiljenu književnu nagradu, čija je dodjela zakazana za 1. prosinca u londonskom In and Out Clubu.

Nominirani su Aleksandar Hemon, Morrissey, Richard Bausch, Joshua Cohen, Lauren Groff, George Pelecanos, Tomas Espedal i Erica Jong, no treba odmah naglasiti da su u proteklih 23 godine za opise najgoreg seksa bili nagrađivani i brojni književni velikani poput Johna Updikea, Normana Mailera i Toma Wolfea. Biti nominiran za najgori opis seksa od ekipe The Literary Reviewa zapravo često znači biti u dobrom društvu zbog književne blamaže, a opisi koji su ove godine apostrofirani doista svjedoče o tome.

Morrissey je nominiran za svoj romaneskni prvijenac 'List of Lost', koji je već dobio grozne kritike, a naročito se sprdalo s činjenicom da je objavljen u Penguinovoj ediciji klasika, što ističe i žiri nagrade, napominjući da je to prvi naslov iz Penguin Classics koji se natječe za Bad Sex in Fiction Award. S obzirom na to da Morrissey piše o 'kikotajućoj grudvi snijega u punokrvnoj kopulaciji' i sličnim besmislenim frazama u opisu seksa dvoje protagonista, nema sumnje da je nominacija zaslužena.

Aleksandar Hemon je pak nominiran za roman 'The Making of Zombie Wars', u kojemu opisuje seks zombija koji u jednom trenutku razmišlja 'u onome što je ostalo od njegovog mozga' o tome treba li staviti kondom. Richard Bausch u svojem romanu nezgrapno opisuje oralni i vaginalni seks te ga završava rečenicom: 'Bilo je jako dobro', dok je Joshua Cohen izdvojen zbog opisa grudi kao 'mladih paunova, ovaca koje trčkaraju lavandi', a Erica Jong pak piše da je njezinoj protagonistici Asher 'dodirnuo pizdu kao što je Adam otkrivao Evinu pičkicu'.

Tomas Espedal je pak u 'Against Nature' zamišljao strastven seksualni susret legendarnih ljubavnika Eloise i Abelarda, u kojemu ima mnogo lizanja po licu, a George Pelecanos u romanu 'The Martini Shot' pisao je o 'glancanju stupa'. Teško je reći da nitko od osam pisaca nije zaslužio svoju nominaciju.

Londonski Guardian je izdvojio na engleskom jeziku sve nominirane citate za najlošiji opis seksa te ih možete pročitati na ovoj poveznici