BEDEM PLAČA

Za koga rade splitski konzervatori?

07.11.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Gradnja na bedemu Contarini u povijesnoj jezgri Splita i blokada informacija o tom slučaju upućuju na nejasnoće u radu Konzervatorskog zavoda u Splitu

Na jučer održanoj javnoj tribini je između ostalog postavljeno pitanje Konzervatorskom zavodu u Splitu kakav je sadržaj UNESCO-ovog mišljenja o navedenom slučaju. Odgovor na to pitanje, najmanje dva tjedna nakon što je UNESCO-ov stav i mišljenje poslano na adresu konzervatora u Splitu, došao je od onoga od koga se to najmanje očekivalo. Tvrtka Dal-koning je jednom lokalnom portalu poslala sadržaj, po njihovim tvrdnjama pozitivnog mišljenja te svjetske organizacije o planiranoj gradnji na bedemu Contarini.

Treba podsjetiti da je u posljednja dva tjedna s barem pet, šest adresa bilo zatraženo da se objavi sadržaj UNESCO-ovog mišljenja. Nije neobično da su se konzervatori oglušili na upite civilnih i građanskih udruga koje oni doživljavaju kao prijetnju u svom netransparentnom radu. No neobično je da to mišljenje službeno nije dobio ni Grad ni pripadajuće gradske službe.

Doznajemo od više predstavnika udruga da su oni i jučer poslali upit Gradu je li njima službeno poslano to famozno mišljenje. Odgovor je bio negativan. Upit o tome je 24. listopada na sastanku na kojem je bio i pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac postavila i dogradonačelnica Anđelka Visković, no odgovor nije dobila. Sada taj odgovor može pročitati na lokalnom portalu i pitati se tko joj podmeće klipove.

U ovom skandaloznom primjeru sukoba interesa otvaraju se barem dva problema i pitanja. Prvo pitanje je kako je moguće da jedna institucija koju plaćaju građani i porezni obveznici može raditi isključivo u interesu jedne privatne tvrtke, u ovom slučaju Dal-koninga. Konzervatorski odjel u Splitu treba štititi javni interes, a ne interes jedne tvrtke i isključivo s njima komunicirati.

Drugi, još veći problem je sadržaj korespondencije Konzervatorskog odjela u Splitu i UNESCO-a. Pitanje je kako je zapravo prezentiran kontroverzni projekt i što će se od toga na kraju realizirati. Govori se o povratku života u palaču i povijesnu jezgru, a najavljena je gradnja hotelskog i stambenog sadržaja. Stambeni prostor je procijenjen na iznos od pet do sedam tisuća eura po metru četvornom. Kada je riječ o naspornijem dijelu projekta, ukidanju dijela pješačke zone, pozitivno mišljenje UNESCO-a se očigledno oslanja na stav konzervatora po tom pitanju, koji problem relativiziraju i ne smatraju ga bitnim.

Na jučerašnjoj tribini se otvoreno pozvalo sve na dijalog i novi početak, no nastavak slučaja po svemu sudeći ne vodi k poštivanju javnog interesa. Na kraju se samo još možemo pitati ima li Ministarstvo kulture kapaciteta i sposobnosti zauzdati Konzervatorski odjel u Splitu. To je već ozbiljan problem koji bi u grad pod Marjanom trebao konačno dovesti i resornu ministricu. Split takav kakav jest, ruraliziran i politički opustošen, još uvijek je drugi grad u državi.