OPERA ZAGREB FESTIVAL

Vodimo vas na operu 'Faust' u izvedbi SNG Ljubljana u HNK u Zagrebu

04.07.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Charles Gounod FAUST 5. SRPNJA 2023 U 19.30

Gounodov Faust smatra se jednom od najslikovitijih romantičkih opernih djela. Mefistofelesov dar mladosti, koji je istodobno i prokletstvo Faustove duše, otkupljen je snagom ljubavi prema Margariti, jednostavnom, ali i najsnažnijom životnom silom. Arhetipska priča o borbi dobra i zla koja završava apoteozom ljubavi i danas uznemiruje svakoga, djelujući katarzično na ljudski duh.

Legenda o doktoru Faustu, iscjelitelju, astrologu i alkemičaru sumnjive reputacije koji je prodao dušu Vragu kako bi (iako za kratko vrijeme) dobio sva blaga, snagu i zadovoljstva svijeta, zadobila je mitske proporcije već nakon prvoga zapisa krajem šesnaestog stoljeća. Motiv Faustove potrage za posljednjom istinom i njegovo odricanje od konvencionalnih vjerovanja postao je tema mnogih adaptacija i interpetacija tijekom nekoliko stoljeća.

Ovaj netipičan književni motiv zaintrigirao je pisce, pjesnike i dramatičare (Marlowe, Lessing, Goethe, Klinger, Grabbe, Mann) kao i skladatelje (Ignaz Walter, Gaspare Spontini, Ludwig Spohr, Hector Berlioz, Arrigo Boito) uz francuskog romantičarskog skladatelja Charlesa- Françoisea Gounoda, koji je za svoju operu iskoristio prvi dio Goetheova epa Faust.

Libretisti Jules Barbier i Michel Carré nisu pokušali obuhvatiti filozofsku dimenziju djela. Zadovoljili su se središnjom temom ljubavi zameđu Fausta i jednostavne djevojke Margarite te su uspjeli dočarati dojmljive scene u kojima se izmjenjuje dramatika s lirskim dijelovima. Skladatelj Gounod sjajno je iskoristio sve mogućnosti libreta, stvorivši operu koja i danas osvaja svojom svježinom i emotivnošću. Gounodov Faust bio je praizveden u Parizu 1859. te je tijekom idućih deset godina osvojio najvažnija europska operna kazališta.

PROMO KOD 1 + 1 GRATIS - 1HNK22KRAJ23

KUPI ULAZNICE

Posebna ponuda posjetiteljima Opera Zagreb Festivala u kazališnoj kavani Kavkaz

5.7. FAUST

KOKTEL MARGARETA (Sir Edmund Gin, Prosecco Villa Sandi, sok od limuna, sugar cane syrup) ili KOKTEL MEFISTOFELE (Hennessy VS Cognac, Amarettto Disaronno), FRANCUSKI FINGER FOOD - Cijena 18,00 € / 135,62 kn * *Cijena za sve posjetitelje Opera Zagreb Festivala je povlaštena te iznosi 16,00 € / 120,55 kn

Čitateljima tportala darujemo 2 x 2 ulaznice za operu 'Faust' (HNK u Zagrebu, 5. srpnja 2023 u 19.30), a dobitnici su Vlasta Žugelj i Helena Štangret.