DRUGA STRANA MEDALJE

Vlasnik otuđenih umjetnina pokrenuo web-stranicu

19.02.2014 u 14:56

Bionic
Reading

Odvjetnici Corneliusa Gurlitta u čijem je stanu u Muenchenu pronađeno više od 1.400 vrijednih umjetničkih djela tvrde da je on zakonski vlasnik svih radova. Kako bi ispričao svoju priču, Gurlitt je pokrenuo internetsku stranicu

Nakon što je vijest o pronalasku čak 1406 vrijednih radova u stanu 81-godišnjeg Corneliusa Gurlitta iz Muenchena obišla svijet, vlasnik sporne zbirke želi ispričati svoju stranu priče.

Gurlitt je radove naslijedio od svoga oca, poznatoga kolekcionara Hildebranda Gurlitta koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao s nacistima te se smatra da su brojni radovi dio nacističkog plijena.

Gurlittovi odvjetnici tvrde da je on zakonski vlasnik svih radova i da zbirka, stoga, treba ostati u njegovu vlasništvu.

Kako bi ispričao svoju priču, Gurlitt je pokrenuo internetsku stranicu.

'Drage dame i gospodo, ljubitelji umjetnosti. Mnogo se toga zadnjih tjedana pisalo i dalje se piše. Sve što sam želio je živjeti sa svojim slikama, u miru i tišini', piše Gurlitt u svom obraćanju javnosti.

Na stranicama stoji i izjava njegovih odvjetnika koji tvrde da se nasljednik vrijedne zbirke nikada nije zapitao o podrijetlu radova te nikada nije posumnjao da se oni klasificiraju kao 'zaplijenjena umjetnost'. Ističu i da je spreman surađivati i iznaći pravedno rješenje u slučajevima u kojima se potvrdi da su otuđena od židovskih obitelji.

Odvjetnici tvrde da je to slučaj tek u otprilike tri posto radova.

Nedavno je u Gurlittovoj austrijskoj rezidenciji pronađeno još 60 djela među kojima i radovi Picassa, Moneta i Corbeta, međutim za te je radove potvrđeno da su legalno vlasništvo tog bogatog nasljednika.