NOVA PRAVILA

Vinkovačke jeseni održavaju se uz pridržavanje epidemioloških mjera

17.09.2020 u 15:19

Bionic
Reading

Sve je spremno za 55. vinkovačke jeseni koje zbog epidemije koronavirusa traju samo tri dana, tijekom kojih će se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održati svečanost otvorenja i svečani mimohod sudionika manifestacije, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare

'Sve smo pripremili kako bi se ovogodišnja manifestacija u uvjetima kakvi jesu, ipak održala. Cijeli prostor trga smo dezinficirali i to ćemo učiniti još u četiri navrata tijekom trajanja Vinkovačkih jeseni dok će svi posjetitelji na ulazu u prostor trga morati proći pored neke od sedam kamera koje će mjeriti tjelesnu u temperaturu', kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Po njegovim riječima, Grad je pripremio i maske za sve posjetitelje, a osigurao ih je, kako je kazao, ako zatreba i za 10 tisuća osoba.

'Molim sve one koji imaju povišenu temperaturu, određene zdravstvene tegobe ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom da ostanu kod kuće i gledaju Vinkovačke jeseni preko televizije', apelirao je Bosančić.

Svečanost otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni održat će se u petak, 18. rujna u 20 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića gdje će se na pozornici održati glazbeno-scenska priredba pod nazivom 'Curo draga iz sokaka moga'. Stihovi su to iz pjesme vinkovačkog književnika Ivana Kozarca "Milovo sam garave i plave" koju je taj prerano preminuli književnik posvetio svojoj velikoj ljubavi i sestrični Mariji Kozarac. Iz scenarija priredbe izbačena su sva kola i plesovi kako bi se i u tom pogledu ispoštovale epidemiološke mjere.

Svečani mimohod sudionika 55. vinkovačkih jeseni, koji je uvijek najspektakularnija priredba vinkovačke jesenske manifestacije u kojoj sudjeluje nekoliko tisuća folkloraša iz cijele Hrvatske i dijaspore, na programu je u nedjelju, 20. rujna, od 10 sati. Ulicama Vinkovaca u svečanoj povorci ove će godine proći KUD-ovi samo iz Vukovarsko-srijemske županije dok će KUD-ovi i folklorne skupine koje su ove godine trebale doći na Vinkovačke jeseni iz drugih županija, svoje folklorno umijeće prikazati u snimkama koje je ekipa Vinkovačkih jeseni snimila u proteklih desetak dana od Dubrovnika do Đakova, a koje će se emitirati tijekom svečanog mimohoda.

Zbog pandemije koronavirusa iz programa, koji je s uobičajenih deset skraćen na tri dana, ove je godine izostala Državna smotra hrvatskog izvornog folklora, Dječje Vinkovačke jeseni, Međužupanijska smotra folkora dječjih skupina, Etno revija te koncerti zabavne i tamburaške glazbe dok je Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije održana tako da su mjesni KUD-ovi unaprijed snimljeni te je snimka njihova nastupa emitirana u programu Plave Vinkovačke televizije u emisiji "Jeseni su milo janje moje".