američki velikan

Veliki ciklus filmova Davida Lyncha u riječkom Art-kinu

30.03.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Ovoga travnja u Art-kinu u Rijeci počinje ciklus filmova Davida Lyncha, koji će na programu tog kina svakog četvrtka do lipnja ponuditi po jedan film, doznaje se iz Art-kina

U velikom autorskom ciklusu prikazat će se devet filmova tog po mnogočemu osebujnog, pomaknutog i nerijetko zagonetnog američkog redatelja, slikara, animatora, glazbenika i oblikovatelja zvuka, ističe Art-kino.

Uvod u ciklus održat će se 6. travnja, na njemu će sudjelovati filmski i književni kritičar Saša Stanić te filmski i književni teoretičar Tomislav Brlek, a slijedi projekcija filma "Eraserhead".

U nastavku ciklusa su filmovi "Čovjek slon", "Plavi baršun", "Divlji u srcu", "Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom", "Izgubljena autocesta", "Prava priča", "Mulholland Drive" i "Unutarnje carstvo".

U travanjskom izdanju Kina klasik 11. travnja prikazat će se psihološki horor i triler s nadnaravnim elementima "Ne okreći se" (Don't Look Now, 1973.) Nicolasa Roega u povodu 50. obljetnice filma.

Jubilarni, 10. Impulse Festival, 17. travnja u Art-kino donosi regionalnu premijeru filma "This is National Wake" Mirisse Neff, nagrađivani glazbeni dokumentarac koji govori o južnoafričkom, rasno izmiješanom punk bendu u vrijeme apartheida.

U Art-kinu će se i zatvoriti ovogodišnji Impulse 23. travnja uz space jazz rock bend Chui, koji će izvesti autorsku glazbu uz projekciju nijemoga dokumentarnog filma "Berlin, simfonija velegrada" (1927). Nastup je dio programa pod nazivom Kinofonija kina Tuškanac u organizaciji tog kina, Hrvatskoga filmskog saveza i Goethe-Instituta Kroatien.

Novi kustos Art-kina u travnju je poznati kvizaš i dugogodišnji lovac u HRT-ovu kvizu Potjeri Dean Kotiga.

Za riječku publiku odabrao je dva filma koja će predstaviti, a zatim s publikom i pogledati 22. travnja. Jedan za drugim su kultni film "Američki grafiti" Georgea Lucasa i klasik afroameričkog filma "Cooley High" (1975.) Michaela Schultza, koji se često naziva afroameričkim pandanom "Američkim grafitima".

Na redovitom programu Art-kina od 1. travnja je francuski film "Noćni putnici" Mikhaëla Hersa, filmska posveta Parizu '80-ih i šarmantan portret jedne francuske obitelji sa Charlotte Gainsbourg i Emmanuelle Béart u glavnim ulogama, nagrađivana nadrealna psihološka drama u srpsko-hrvatskoj koprodukciji "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Tijekom travnja prikazat će se i višestruko nagrađivana epska, emocionalna i slojevita priča "Ljepota i krvoproliće" o umjetnici i aktivistkinji Nan Goldin, španjolska drama "Na rubu" s Penelope Cruz, novi film braće Dardenne "Tori i Lokita", dokumentarac "Ljubav, smrt i njemačke marke" te novi film Alexandrua Belca "Metronom", dobitnik nagrade za režiju u programu Izvjestan pogled prošlogodišnjeg festivala u Cannesu.