6.–12. 11. 2023.

Večeras počinje 21. ZFF: Ovih 10 filmova ne smijete propustiti

06.11.2023 u 15:36

Bionic
Reading

21. izdanje Zagreb Film Festivala, najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj, donosi bogat i raznovrsan program u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Ovo su naslovi koje ne biste smjeli zaobići

GLAVNI NATJECATELJSKI PROGRAM

Za Zlatna kolica u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji ove se godine natječe osam filmova. Program donosi prve i druge filmove redatelja/ica. Redatelju/ici najboljeg filma prema odluci žirija pripast će i novčana nagrada od 4000 eura. Dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo (Seventh Heaven) otvorit će večeras u Kinu SC 21. izdanje ZFF-a (start u 19:30), i svakako ga očekujemo s nestrpljenjem.

Osim tog filma, izdvajamo:

Lost Country (r. Vladimir Perišić)

Srbija 1996. U tijeku su studentske demonstracije protiv Miloševićeva režima, a 15-godišnji Stefan pred najtežom je revolucijom – mora se suprotstaviti voljenoj majci, glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Lost Countryje autentična priča o konfliktu koji nastaje kad se sukobe osobne vrijednosti i ljubav prema obitelji. Relevantan pogled u prošlost koji nas upozorava na budućnost. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Tjednu kritike u Cannesu, gdje je glumac Jovan Ginić ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu.

Izvor: Društvene mreže

Ekskurzija (r. Una Gunjak)

Dok se njezin razred priprema za izlet, sarajevska tinejdžerica Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da se poseksala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli. Ekskurzija je dugoiščekivani cjelovečernji prvijenac bosanske redateljice Une Gunjak, čiji je kratki film Kokoška, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, ovjenčan nagradom EFA-e 2014. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: nn

Čuvari formule (r. Dragan Bjelogrlić)

*Izvan konkurencije

U jeku hladnoratovske krize skupina mladih jugoslavenskih znanstvenika izložena je smrtonosnoj dozi zračenja te u pratnji tajne policije odlaze na liječenje u parišku kliniku. Tamo ih liječi profesor Mathé, žestoki protivnik nuklearnog oružja koji, kao slamku spasa, predloži nikada izvedenu operaciju zamjene koštane srži. Je li Mathé uočio priliku za eksperimentiranje na živim ljudima ili im zaista želi pomoći? I što sutočno znanstvenici radili kada su ozračeni? Čuvari formule uzbudljiv je povijesni triler zasnovan na istinitoj priči. Premijerno je prikazan u Locarnu, gdje je osvojio čak dva priznanja, nagradu Variety Piazza Grande i Zeleni leopard, a jedan od scenarista je i Vuk Ršumović, redatelj filma Ničije dijete, ovjenčanog nagradom publike na ZFFU 2014.

Trailer za film pogledajte OVDJE.

Domaćinstvo za početnike (r. Goran Stolevski)

*Izvan konkurencije, prikazuje se uz film Moj stan

Dita (Anamaria Marinca – 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, ZFF 2007.) nikada nije htjela biti majka, no nakon smrti svoje djevojke Suade prisiljena je preuzeti brigu o njezine dvije kćeri, maloj neposlušnoj Miji i buntovnoj tinejdžerici Vanesi. U pomoć joj priskače dugogodišnji prijatelj Toni. Dok se borba karaktera rasplamsava, njih tri postaju neobična obitelj, prisiljena izboriti se da ostane zajedno. Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog, redatelja poznatog popularnog folk horora Nećeš biti sama(2022.), predstavlja žanrovski zaokret u napetu obiteljsku dramu. Premijerno je prikazan u Veneciji gdje je osvojio nagradu Queer Lion i ovogodišnji je makedonski kandidat za Oscara.

20.000 vrsta pčela (r. Estibaliz Urresola Solaguren)

“Kako to da ti znaš tko si, a ja ne?” pita se osmogodišnja junakinja pred svojom majkom Anom. Roditelji su je nazvali Aitor, svi je zovu Coco, ali ona ni jedno od dvaju imena ne osjeća kao svoje. Kada šeće ulicom, svi komentiraju kako je lijepa djevojčica. No obitelj i prijatelji uporno je zovu dječakom. Kada je majka odvede baki na selo, Coco se zbližava sa starom pratetom pčelaricom u kojoj pronalazi podršku i slobodu da si sama odabere ime. Film 20.000 vrsta pčela premijerno je prikazan na Berlinaleu, gdje je impresivna glumačka izvedba Sofíje Otero (Coco) oduševila publiku i kritičare, a Otero je postala najmlađom dobitnicom Srebrnog medvjeda u povijesti festivala.

Izvor: Društvene mreže

PONOVNO S NAMA

Program Ponovno s nama donosi filmove autora/ica poznatih ZFF-ovoj publici. Njihove debitantske ili ranije radove gledali smo u glavnom natjecateljskom programu, a ovaj program omogućuje nam da pratimo njihov daljnji rad. Najboljem filmu u programu po izboru žirija dodjeljuje se nagrada Zlatni bicikl. Iz programa 'Ponovno s nama', izdvajamo:

Zakon zbornice (r. Ilker Çatak)

Nakon uspješne premijere na Berlinaleu (nagrada Europa Cinemas Label, nagrada C.I.C.A.E.), ovogodišnji njemački kandidat za Oscara i apsolutni pobjednik njemačkih filmskih nagrada stiže i na zagrebačka platna. Redatelj İlker Çatak ZFF-ovoj publici predstavio se još svojim kratkim filmom Kad je Namibija bila grad… (Zlatna kolica 2011.), a ovaj put gledamo njegovu fascinantnu dramu o idealističnoj srednjoškolskoj profesorici Carli koja se baca u istražiteljske vode kada jednog od učenika optuže za krađu. U želji da ga zaštiti i otkrije istinu, Carla se i sama nađe u nezavidnom položaju.

Izvor: Društvene mreže

Pamtim samo sretne dane (r. Nevio Marasović)

Umorni starac sjedi u restoranu i promatra goste. No kao da ih već poznaje. A dok osluškuje njihove razgovore, sve više izgleda kao da ih je negdje već čuo. Čekaonica za drugi svijet ne nudi izbor – u ulozi suca i porote, starac je prisiljen promatrati najvažnije trenutke svoga života, punog žaljenja i krivih odluka. Posljednji film velikog slovenskog glumca Radka Poliča nadrealistično je i melankolično ostvarenje nagrađivanog redatelja Nevija Marasovića (Vis-À-Vis – ZFF 2013.; Goran – ZFF 2016.), koji je redateljske vještine dosad dokazao u spektru različitih žanrova, od filma katastrofe i metakomedije do crnohumornog trilera i romantične dramedije. A dobitnik je i nekoliko Zlatnih arena.

Izvor: Društvene mreže

MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE

Mreža festivala Jadranske regije regionalni je festival osnovan 2021. godine. U zajedničkom pothvatu udružilo se pet festivala iz pet zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). U sklopu trećeg izdanja, svaki od pet festivala održat će poseban zajednički program u kojem će najbolji film birati publika iz svih pet zemalja. Zbrajanjem glasova, najboljem filmu prema izboru publike bit će dodijeljena nagrada Adriatic Audience Award, koja će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Iz tog programa izdvajamo:

Slike iz života udarnika (r. Bahrudin Bato Čengić)

Slike iz života udarnika biser je jugoslavenskog filma koji mnogi svrstavaju u sam vrh Crnog vala, a njegova digitalno restaurirana verzija prikazana je na ovogodišnjem izdanju jubilarnog Filmskog festivala u Veneciji. Čengićeva britka satira inspirirana je ideološkim likom i životom rudara koji su u ranim godinama socijalističke Jugoslavije veličani kao nacionalni heroji, poput Alije Sirotanovića, kojemu je film posvećen, a koji je umro u siromaštvu. Film je zbog podrugljivog prikaza komunističke manipulacije radnicima svojevremeno bio osuđen od strane vladajućih te za bivše Jugoslavije nikad nije bio prikazan u kinima. Direktor fotografije veliki je slovenski redatelj i snimatelj Karpo Godina, pod čijim je stručnim nadzorom i provedena restauracija.

Izvor: Društvene mreže

VELIKIH 5

Velikih 5 donosi izbor filmova iz pet najvećih europskih kinematografija: Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske. Program nam tako daje uvid u trendove na najvećim europskim filmskim scenama u protekloj godini. Velikih 5 već se godinama održava u suradnji s našim partnerima i prijateljima iz mreže kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC Hrvatska).

Iz programa Velikih 5, izdvajamo:

Crveno nebo (r. Christian Petzold)

Mladi romanopisac Leon planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom u vikendici na Baltičkom moru. No već od početka ništa ne ide prema planu. Putem im se pokvari auto, a kada se napokon domognu kuće u njoj nailaze na neočekivanu gošću, enigmatičnu Nadju. Duo se ubrzo pretvori u trio, a zatim i kvartet, što se Leonu nimalo ne sviđa. Kada u okolici počnu divljati požari, četvero mladih ostaju zarobljeni u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja. Crveno nebo novi je film popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine – ZFF 2020.) i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu.

Izvor: Društvene mreže

Anatomija pada (r. Justine Triet)

Njemačka spisateljica Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann, ZFF 2017.) živi povučenim životom s mužem Samuelom i sinom Danielom u francuskim Alpama. Kada Samuela jednoga dana pronađu mrtvoga u snijegu ispred kuće, Sandra postaje glavna osumnjičenica. Suđenje koje slijedi postupno će se pretvoriti u javnu autopsiju Sandrina i Samuelova propalog braka. Ovjenčan Zlatnom palmom na ovogodišnjem Cannesu, Anatomija pada mračna je i intrigantna sudska drama s elementima psihološkog trilera, koja je nakon Cannesa pomela i francuske kinoblagajne.

Izvor: Društvene mreže / Autor: nn

Detalja raspored projekcija pronađite na ovoj poveznici.