PROŠAO ZAKON

Varaždin dobiva nacionalnu kazališnu kuću, a Zagreb intendanta

27.09.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Većinom glasova Hrvatski sabor danas je izglasao Izmjene i dopune zakona o kazalištima sa 79 glasova 'za', 25 'protiv' te 4 'suzdržana'

Hrvatski sabor izglasovao je danas izmjene u Zakonu o kazalištima čime je preciziran postupak izbora i imenovanja intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a varaždinskom kazalištu dodijeljen status nacionalnog.

Ni Vlada, a ni Sabor nisu podržali zahtjeve oporbenih zastupnika da se isti status dodijeli još nekim kazalištima, primjerice u Dubrovniku i Šibeniku.

Izmjenama Zakona o kazalištima propisano je da intendanta zagrebačkog HNK imenuje i razrješava Vlada na zajednički prijedlog ministra kulture i zagrebačkog gradonačelnika. Ako se pak ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra ili gradonačelnika, intendanta imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture.

Iz Ministarstvo kulture doznajemo da će Gradu Zagrebu poslati prijedlog intendanta koji se neće razlikovati od prijašnjih, a riječ je o zaposlenicima HNK Sveboru Sečaku i Sanji Ivić.  Nije još sigurno hoće li odlučiti poslati imena obaju kandidata kao prijedlog. Grad Zagreb dužan se u roku sedam dana izjasniti, odnosno prihvatiti ili odbiti prijedlog ili sami predložiti kandidata te u konačnici usuglasitit svoj izbor kandidata s Ministarstvom kulture. Ne dođe li do dogovora, Ministarstvo će, kako doznajemo, prvo imenovati v.d.-a intendanta da bi što prije riješili bezvlađe u HNK, a potom i raspisati natječaj za intendanta.