MANJE JE VIŠE

Uzbudljiv program Festivala Maribor

06.09.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Iako pod motom 'Manj je več', Festival Maribor, od 5. do 13. rujna, nudi publici čitav niz zanimljivih koncertnih događanja te i dalje održava svoju reputaciju vanserijske glazbene manifestacije

Festival Maribor jedna je od onih rijetkih glazbenih manifestacija koja se u i kontekstu regiju istaknula svojom odvažnom formulom. Svojoj publici je tako redovito predstavljao praizvedbe novih djela te multimedijalne performanse s neortodoksnim glazbenim susretima, a da pritom nije nimalo zanemarivao klasični repertoar, posebice komornu glazbu.

Nakon što je prošle godine, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, festival ugostio Australski komorni orkestar pod vodstvom Richarda Tognettija, ove godine, pod znakovitim nazivom 'Manj je več' (manje je više) predstavlja deset glazbenih događanja od 5. do 13. rujna.

Naslov bi se, naravno, imao odnositi na umanjena sredstva, no uvid u ovogodišnji program ne bi trebao razočarati ni tradicionalnu ni novu publiku festivala. Festival u dvorani Union otvara koncert Komornog orkestra Komične opere iz Berlina i solista na violini Gabriela Adorjana, a nastavlja se s koncertom filmske glazbe dua Becce-Glanert za Murnaov nijemi film 'Posljednji čovjek' pod vodstvom dirigenta Franka Strobela. U suradnji s MusikAbende Graz Maribor će ugostiti tri solista (Christian Schmidt - klavir, Lily Francis - violina, Reinhard Latzko - violončelo) u klasičnom komornom programu Schuberta i Debussyja, dok će slovenski komorni glazbenici potom gostovati u Grazu.

Talijanska barokna glazba
, skladbe Vivaldija, Corellija, Merule bit će na programu nedjeljne matineje u dvorcu Ptuj, uz članova ansambla La Capricciosa i Komične opere iz Berlina.

Stalni gost festivala, komorni ansambl Slovenske filharmonije izvest će nove jazz skladbe Same Šalomona, ujedno i solista na električnoj gitari. Klasični gitarski repertoar Rodriga i de Falle predstavit će pak mladi, no već renomirani crnogorski glazbenik Miloš Karadaglić na posljednjoj večeri festivala nazvanoj 'Guitarissimo'.

Plesni program potpisuje koreografkinja Jasmina Križaj koja je predstavu 'False Entries' osmislila oko motiva Bachovih fuga.

Detaljan program dostupan na internetskoj stranici.